Detaylı Bir Venom İncelemesi- Spoiler İçerir


Venom filmi gerçekten kötüydü. Bazı eleştirmenlerin dediği kadar değil ama kötüydü. Bu yazıda filmin hatalarını derinlemesine bir şekilde bahsedeceğim. O yüzden başlıkta yazsa da bir SPOILER uyarısı daha çakayım. Eğer düşüncelerimizi spoilersız bir şekilde okumak isterseniz onun için de bir yazımız var. O zaman hemen incelemeye geçelim.

Film bir Life Foundation gemisinin düşüşü ile başlıyor. Eğlenceli bir takım J J Jameson referansı ve kötü kurgu sonrası filmin düşmanı ile tanışıyoruz ve bu filmin en büyük sorunlarından biri. Riz Ahmed tarafından canlandırılan Carlton Drake. Kendisinin ana fikri simbiyotlar ile insanları birleştirerek uzayda yaşayabilmek çünkü Düna'daki kaynaklar tükeniyor. Kendisi bu evrenin Elon Musk'ı diyebiliriz. Tam bir klişe kötü adam olmaya çalışıyor.


Bundan sonra ise Eddie Brock geliyor. Biraz pisliğin teki. Bu ilk 20 dakika bize Eddie'nin etrafındaki insanları tanıtıyor ve nasıl yüksekten çöküşe geçtiğini anlatıyor. Bu kısmı aslında beğendim. Çizgi romanlarda bildiğiniz gibi Eddie, Parker yüzünden işinden kovulur, karısı ayrılır ve bunun üstüne kanser olduğunu öğrenir. Burda Parker yerine olayı Drake'e çevirmişler ki tamam ama aslında gerçek suçlu kendisi. Karısı ona bir pislik olduğunu söyleyerek ayrılıyor ve düşünüyorsunuz ki herhalde filmin karakter gelişimi bu olacak. Eddie'nin pislik birisinden iyi bir insana dönüşmeye çalışması ama hayır. Filmin başındaki Eddie ile sondaki Eddie tamamen aynı.

Ayrıca Eddie ile düşmanın yeterince zaman geçirdiğini düşünmüyorum. Simbiyotların arasında bir ilişki olsa da iki karakter arasında hiçbir hatırlanabilecek güzel konuşma anı yok. Filmde çok az karşılaşıyorlar.


Eddie'nin hayatı çöktükten 6 ay sonrasına geçiyoruz. Şimdi bu arada bir yere kesmek zorundayım çünkü film de baya kesiyor. Simbiyotların düştüğü yer Malezya. Bu çarpışmada üç simbiyot yakalanırken (ikisi filmden çok saçma yollarla çıkarılıyor), Riot kaçmayı başarıyor ve Life Foundation'a yolu tutuyor. Sen diyorsun ki Riot karakteri 6 ay boyunca Malezya'dan San Francisco'daki Life Foundation'a gelemedi mi? Oysaki filmde ne kadar kolay geçtiğini biliyoruz ülkeden ülkeye.

Ondan sonraki 20 dakika aşırı sıkıcı Eddie'nin simbiyotla birleşmesine gidecek hikayeyi anlatıyor. Life Foundation gibi bir üsse kolayca girdiklerinden sonra ise asıl ilginç kısımlar başlıyor. Utanç kısmı. Buralar tamamen Eddie'nin Venom kontolünde utanç verici şeyler yapmasıyla alakalı ve bu baya bir süre gidiyor. Çöpten tavuk yemeler, çig ıstakoz yemeler, toplu ulaşım aracında birden ayağa kalkıp saçma şekilde konuşmalar. Baya uzatılmış. Tom Hardy'nin oyunculuğu da bunlarla iyi gitmiyor tabi.


Artık bu sıkıcı anları geçip apartman sahnesine geçelim. Buralarda ilk "düzgün" Eddie ve Venom konuşmasını izliyoruz ve bu 30 saniye boyunca Eddie'nin ellerini kaldırıp  kadırmaması ile ilgili. Evet, bu filmdeki şakalar çoğu filmdeki gibi zorlama. Bu stüdyonu birinci araya girişi. Burada filmin ilk düzgün aksiyon anlarını izliyoruz ama Venom yok. 5 dakika boyunca onu öldürmeye çalışan dronelar tarafından kovalanan Eddie'yi izliyoruz. Bir süreden sonra sıkmaya başlıyor ki o sürenin sonunda Eddie, Venom'a dönüşüyor ve kaçıyor. Neden daha önce dönüşüp kaçmadı ben de bilmiyorum.

İşin içine Venom girdiğini gördüğümüze göre güzelce onla olan sıkıntılarımdan bahsedip kurtulalım. Çoğu yerde Eddie ve Venom'un ilişkisinin güzel olduğunu duydum ki hayır, hayır değil. Venom ile Eddie romantik bir ilişkidir. Motivasyonları aynıdır ve daha çok birlikte çalışırlar. Simbiyot karısı gibi davranır ve bazı anlarda "Bu iyi gözükmüyor Eddie" gibi cümleler söyler. Burada ise kanka gibiler.


Eddie, Venom'u gıcık ediyor. Bazı anlarda ise tam tersi. Birlikte çalışamıyorlar. Venom (evet uzaylı adı direk Venom) başlangıçta Eddie'yi kullanıyordu. Sadece Riot'a ulaşıp birlikte görevlerini tamamlamaya çalışmak için kullanıyor ama birdenbire fikrini değiştiriyor. "Ben de gezegenimde senin gibi eziktim. Sen benim fikrimi değiştirdin" gibi saçma şeyler diyor. Ne zaman böyle bir şey oldu? Burayı sevdiğini söylüyor ama ne zaman? Şehrin manzarasına 30 saniye baktığında mı? Film bu gelişimin ilerlemesi için yeterince zaman vermiyor ve direk aksiyona yöneliyor.

Aksiyon demişken sanırım filmdeki tek iyi aksiyon sahnesine geçebiliriz. Venom'un bir polis grubu ile kapışması. Biliyorum CGI berbat ama bunu en iyi şekilde yapmaya çalışmışlar. Tabi burada +13 yaş olması giriyor. Stüdyonun araya girmesi iki. Filmde bazı anlar gerçekten R Rated olmak için hazırlanmış ama stüdyo daha çok hasılat yapabilmek için nasıl vahşeti düşürdüğünü görüyorsunuz. Kafa ısırırken bir kan bile görmüyoruz. Oysaki flash grenade attıklarında Venom'da oluşan değişim güzeldi ama sonra işin içine filmin ikinci ilişkisi giriyor. Anne Weying...


Karakterin nasıl Eddie pislik olduğu için ayrıldığından bahsetmiştim ama ayrıcı Eddie'nin değişmediğinden de bahsettim. O zaman niye filmde ilişkisi var Eddie değişmediğine göre? Neden yeniden bir bağlanma yaşıyorlar? Karakteri ve ilişkisi gerçekten kötü yazılmış. Oscar adayı bir oyuncuya böyle şeyler yapıldığında baya üzülüyorum. Filmdeki romantizm gerçekten işe yaramıyor ve neredeyse işe yarıyacakmış gibi gözüken sahnesinde Anne, She-Venom. Karakter aslında filmde en iyi gözüken cgi kişi ama içindeki kişi...pek değil. Bu arada yeni erkek arkadaşını gerçekten iyi ve tatlı biri olarak gördüm. Kendisi filmin "Bay Açıklayıcı"sı olsa da yeniden görmek isterim.

Filmin senaryosunun berbatlığından artık daha fazla bahsetmek istemediğim için artık sonlara gidiyorum. Riot düşman olarak berbat bir seçim. Hiçbir karakter özelliği olmayan birisi çizgi romanlarda. O yüzden uyarlanması en zor olan karakterlerden bu filmde ve birden bu kişiyi ana düşman yapıyorlar. Karakterin planı berbat ve kendisi de berbat. Gözümüzde yükseltmek için bu kaaraktere "Acayip Güçlü, Takımın Alphası" gibi cümleler kurarken ayrıca ellerinden silah oluşturabildiğini görüyoruz. Sen bunu Carnage yapmışsın. Sen büyük bir sorun yarattın. Carnage'ı özel kılan şeyleri Riot'a eklemişsin. Bu da gelecek filmin düşmanını gözümüzde bununki ile aynı yapıyor.


Bu berbat ve hzılı ilerleyen aksiyon sahnesinden sonra filmin hemen sonuna geliyoruz. Karakter gelişimi yok, büyük bir sonuç yok. Fragmanlardaki o market sahnesi olur ve film 20 saniye sonra biter...Gerçekten fragmana filmin son sahnesini koymuşlar ya. Hiç mi Amazing Spider-Man 2 filminden ders almadınız? Peki bu filmden kötü senaryo, berbat karakterleri, cgi'yı, kurguyu, unutulabilir müziği çıkartırsak ne kalır? Başka bir filmle alakalı güzel bir After Credits.

Tuhafça kısaltılmış bir Eminem müziği ardından post credits sahnesini görüyoruz. Fragmana post credits sahnelerini de koymuşlar ya. Post Credits iğrenç peruklu bir Cletus Kasady'yi tanıtıyor. Woody Harrelson'ı severim ama o peruk hiç olmamış. Tabi bunların hepsi sonraki film için. Tabi sonraki film gelirse. Ya cidden mi Amazing Spider-Man 2'den hiçbir şey öğrenmediniz?  Neden daha 2.'si geleceğinden emin olmadığınız bir filmi hazırlayan sahne koydunuz?


En azından 10 dakika beklediğimiz Spider-Man: Into the Spider-Verse kesiti güzeldi...değil mi? Evet güzeldi hatta muhteşemdi. Ne kadar stüdyonun araya üçüncü girişi olsa da bu güzel bir giriş olmuş.  Muhtemelen filmi sevenleriniz vardır. Hatta anlatıklarımdan sonra hem benden nefret edip hem de filmi daha çok sevecekler vardır. Düşüncenize kesinlikle bir şey demeyeceğim ama bu 15 yıl önceden kalma filmi sevecekseniz gerçekten güzel nedenleriniz olması lazım.

Notum: 4.0

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.