Mahallenizin Dost Canlısı Komuşusu- Marvel's Spider-Man İnceleme


Oldukça uzun süredir beklediğimiz Marvel's Spider-Man sonunda çıktı ve biz de güzelce oynadık. Bu başlangıcı pek uzatmayacağım ama söylemem lazım ki, yazıda herhangi büyük bir spoiler bulunmamakta. Verebileceğimiz kadar az detay verdik.

Öncelikle hikayeden kısaca bahsetmek isterim. Oyun direkt bizi büyük bir göreve sokuyor. Spider-Man'in 8 yıldır karşı karşıya geldiği birisini durdurmamızla. Spider-Man, New York sokaklarını artık ondan temizlese de yerine yeni bir tehdit gelmektedir. Duvar sürüngeni Peter Parker, bu tehditi durdurmaya çalışmanın yanında ayrıca aşk, aile ve iş hayatını düzende tutmalıdır. Hikaye 3 büyük parçadan oluşmakta ve hepsi birbirinden eğlenceli ama sanki son parça biraz fazla iyi.

Anlayacağınız gibi hikaye tam bir Spider-Man hikayesi. Hem Peter hem Spidey olmanın iyi bir dengesini kurmakta. Bir an aşırı gergin şekilde silahlı adamları döverken bir an labda minik bir bulmaca çözebiliyorsunuz. Bunun dengesi çok güzel kurulmuş. Her karakter ile ilişkiniz belli bir düzende ilerliyor ve hepsini önemsiyorsunuz. Güzel diyaloglar bulunduruluyor. Aynı şeyi düşmanlar için de diyebiliriz. Hepsinin tabanı iyi hazırlanmış ve hepsini anlayabiliyorsunuz. Hatta bazıları için üzüle de bilirsiniz. Bazılarını ise yeterince gördüğümüzü zannetmiyorum.


Kısacası hikaye, karakterler ve düşmanların zengin bir yapısı bulunuyor. Peki diğer görevlere ne demeli? Yan görevler ve hikayeler mesela. Bazı yan hikayeleri beğendim aslında. Güzel düşmanlar bulunuyor yan görevlerde ama bazıları çok tekrara biniyor. Mesela oyunun bir yerinden sonra insanları son çektikleri fotoğraftan bulmaya çalışıyorsunuz ve bunu 5 kez yapıyorsunuz. İnsan sıkılabiliyor ama baya eğlendiğim yn görevler de bulunuyor.

Diğer yan görevler ise klasik şeyler. Düşman bölgelerini temizleme, çanta toplama, bazı meydan okumalar, fotoğraf çekmeler ve daha fazlası. Bunlar zaten direk tekrara binen şeyler. Şimdi "Ben bunlardan sıkılırım niye yapayım?" diyebilirsiniz. Aslında Basit. Bunların güzel bir geri dönüşü var. Karakterinizin levelını arttıracak xp vermenin yanında aynı zamanda token veriyor. Bu tokenlardan birkaç tane var ve her birini farklı görev tarzından alıyorsunuz.
Skills yerinde level atlayıp aldığınız puanlarla güzelce yeni yetenekler kazanabilirsiniz

Hikayelerden bahsettiğimize göre şimdi oynanıştan bahsedebiliriz. İlk olarak şehirde gezinmekten bahsetmek isterim. New York'ta ağ atarak gezinmek gerçekten akıcı ve eğlenceli. Oyunda fast travel mekaniği olsa bile neredeyse hiç kullanmadım. Hiç sıkmıyor şehirde süzülmek. Dövüşmek de tabi eğlenceli. Hızlı ilerleyen dövüşlerde Arkham oyunlarının tüm oyun dünyasına getirdiği dövüş mekaniği temel alınıyor ama daha atletik. Çeşit çeşit düşman bulunmakta ve hepsini farklı şekillerde yere seriyorsunuz. Bu dövüşleri etkileyen iki çeşit şey var. İlki aygıtlar. Bunlar daha çok düşmanların haraket etmesini durduran aygıtlar ve gizlilik anlarında baya işe yarıyor. Bu aygıtlar kazandığınız tokenlar ile gelişebiliyor. Diğerleri ise kostümler ama ona birazdan değineceğiz.

Gizlilik yerleri oyunda bolca bulunmakta ama karakterin buna uygun olduğunu pek düşünmüyorum. Ne kadar gizlilik genelde yavaş bir şey olsa da burada Spider-Man'e güzelce entegre edilmiş. Daha hızlı olmuş ama pek fazla gizli indirme yöntemimiz bulunmamakta oyunda. Ayrıca oyunda başka karakterle de oynayabiliyorsunuz ama bunlar daha çok gizlilik kısımları.

Oyunda diğer bir dövüş etkileyen şeyin kostümler olduğundan bahsettim. Oyunda bolca kostüm bulunmakta. Bunların çoğu level atladıkça gözüküyor ve tokenlar ile açılıyor. Bazıları ise yan görevler ile açılmakta. Her kosümün kendine özel yeteneği bulunmakta ve bunları başka kostümlere taşıyabiliyorsunuz. Bir kostümün yeteneğini çok seviyorsunuz ama görünüşünü beğenmiyor musunuz? Taşıyın hemen o gücü başka bir kostüme. Bu güçler dövüşleri kolaylaştırıyor tabi ama zaten oyun yeterince kolay değil mi?

Oyun bazı oyuncular için cidden kolay gelecek. Eğer eliniz hızlıysa bossları bile tekte alabileceksiniz. Evet bossları bile. Oyunda bolca boss var ama bunların potansiyeli iyi kullanılmamış ve kolay. Hatta bazılarını neredeyse aynı şekilde yeniyorsunuz. Bence kendinden emin oyuncular varsa güzelce zorluk seçeneğini yükseltsin.

Oyunun fotoğraf modu bir başka güzel
Bu oyunun grafikleriyle ilgili baya olay döndü downgrade yedi mi diye. Benim kararım ise olduğu yönünde. Büyük bir değişim değil aslında hala muhteşem gözüküyor ama detaylarda ve eski videolara bakınca bazı değişiklikler görüyorsunuz ama dediğim gibi hala inanılmaz gözüküyor. Diğer bir sevdiğim şey ise oyunun müziği idi. Ağ atarken arkada çalan müziği duyunca hala tüylerim diken diken oluyor.

PS4'e özel çıkan Marvel's Spider-Man gerçekten muhteşem hem de yılın oyununa aday olabilecek bir muhteşemlik. Eğer PS'iniz varsa ve hızlı bir oyun arıyorsanız kesinlikle öneririm. Oradan buradan minik eksileri bulunsa da o eksileri bolca artısı ile üzerini seriyor. Biraz saçma gelecek ama gerçektenhem Peter hem de Spider-Man gibi hissettiriyor. Bunu şu ana kadar çıkan Spider-Man oyunlarının pek iyi yaptığını söyleyemem. Sonraki yazılarda görüşmek üzere, hoşça kalın.

Notum: 9/10

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.