İstanbul Film Etkisinde #1 I Başyapıtım




İstanbul Film Etkisinde Yazı Serisi Nedir?

İstanbul Film Etkisinde Yazı Serisi, bu sene 38.si gerçekleştirilecek olan İstanbul Film Festivali kapsamında oluşturduğumuz bir seridir. 5-17 Nisan tarihleri arasında 186 filmi farklı kategoriler ve yarışmalar altında ağırlayacak olan 38. İstanbul Film Festivali, 8 ayrı salonda IKSV katkıları ile gösterime girecek. Başlamadan önce 38. İstanbul Film Festivali hakkındaki yazımıza buradan ulaşarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. İstanbul Film Etkisinde yazı serimizde, İstanbul'un film etkisinde olduğu bu günlerde sizler için festival filmlerini hem inceleyecek hem de eleştireceğiz.

Başyapıtım

Antidepresan kategorisi altında izleyici ile buluşacak olan Başyapıtım / My Masterpiece / Mi obra maestra, Arjintin-İspanya yapımı. Yönetmenliğini Saygın Vatandaş filmi ile Altın Aslan'a aday olmayı başaran Gaston Duprat üstleniyor. Oyuncu kadrosunda ise Guillermo Francella, Luis Brandoni, Raúl Arévalo ve Andrea Frigerio bulunuyor.


Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali'nde yapan ve 2018 VALLADOLID İzleyici Ödülü'nün sahibi Başyapıtım, iki farklı adamın arasındaki bağı gözler önüne seriyor. Baş karakterlerimizden Arturo, üçkağıtçılığı ile tanınmış bir sanat simsarıdır. Kendisinin ezelden beri başa çıkmak zorunda olduğu sevgili dostu Renzo ise ressamdır. Renzo, sanat ve ün anlamında gayet başarılı iken gün geçtikçe değerini kaybeder. Parlamak üzerine hiç bir teklifi kabul etmeyen Renzo için sevgili dostu Arturo çok riskli bir planı devreye sokar. Buenos Aries'te geçen film, yönetmenimiz Gaston Duprat'ın kara mizahını da içine alarak izleyicileri sanatın keyfine ve dostluğun sadakatine doğru bir geçit oluyor.

Filmin işleyişine ve karakterlerimize gelirsek; ilk sahnemiz Arturo'nun beyanı ile başlıyor. Bütün film Arturo'nun beyanı üzerine kurulu olduğu için geri dönüş ile karakterlerimizin neler yaşadığına şahit oluyoruz. Arturo, sanat simsarıdır ve dostu Renzo'ya tahammül etmektedir. Renzo, olabildiğince kötümser ve bencildir. Kırılganlığı ve alınganlığı onu günden günde içe kapatmış ve asosyalleştirmiştir. Bir dönemin yeteneği, efsanesi olan Renzo, talihsiz bir olay ile kendinden geçicektir ve ikili işleri yoluna kurmak uğruna bir riskin altına girecektir. Renzo'nun tarzı ve komedisi, yapımın en göze çarpan olayıydı. Yaptığı kara mizah ile gülünç bir yolculuğa çıkıyorsunuz.  Bunun yanında film oldukça keyifli ilerleyerek neredeyse mutlu diyebileceğimiz bir sona bağlanıyor. Bütün filmde beğenmediğim tek bir kısma gelirsek, bazı sahneler izleyicilerin öncen tahmin edebileceği şekildeydi. Bu bir yapım için çok bir eksi midir emin değilim fakat 100 dakika içerisinde akıp giden zamanda can sıktığını söyleyerek belirtmek isterim. Bunun dışında yapım oldukça keyifli, gülünç ve bir noktada iyimserdi.


Başyapıtım, 38. Film Festivali kapsamında 5-7-9 ve 14 Nisan'da çeşitli salonlarda gösterime girecek. Ülkemizde şu anlık festival dışında vizyon tarihi bulunmayan film, 16 Ağustos 2018'de izleyiciler ile buluşmuştu. Bu nedenle kara mizah dolu böylesinde keyifli bir film olan Başyapıtım'ı Festival bitmeden izlemeyi ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.