Once Upon A Tıme In... Hollywood İnceleme | Spoilersız



Quentin Tarantino 9. Efsanesi ile Karşımızda!

Çok beklenen ve muhtemel Quentin Tarantino efsanesi olacak olan Onca Upon A Time In... Hollywood filminin basın gösterimine gittik ve siz okursevelerimiz için bu yazımızda spoilersız bir şekilde inceleyeceğiz.

Quentin Tarantino'nun yazıp yönettiği yeni filminin bomba kadrosu ile başlamak istiyorum. Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie üçlüsünün dışında Austin Butler, Al Pacino, Bruce Dern, Kurt Russell, Luke Perry, Maya Hawke gibi isimler de bomba kadroda yer alıyordu.

"Kill Bill", "Hateful Eight", "Pulp Fiction", "Zincirsiz" gibi efsaneleşmiş yapımları sonrasında 9. filmi ile karşımıza çıkan Tarantino, kuşkusuz bu filmde de kendi haslığını konuşturuyor.

Leonardo DiCaprio'nun canlandırdığı Rick Dalton, bir televizyon aktörüdür. Hollywood sektöründe aldığı roller ve bulunduğu konum ile ile ilgili endişeleri olan Rick Dalton, televizyondan uzaklaşmak ve sektörde kalıcı olarak yer edinmeye isteklidir. Dublörü olan ve Brad Pitt'in canlandırdığı Cliff Booth, Rick Dalton'a bu konuda eşlik etmektedir ve aynı zamanda da sadık bir dosttur. İkilinin yaşları sektörde yer edinmeye çok elverişli değildir ve bunların üstüne Hollywood'ta çokça ses getiren gözde Sharon Tate, Dalton'un komşusudur. Cliff Booth'un, Charles Manson tarikatı ile beklenmedik yakınlığı, Tate ve dört arkadaşının başına bela olacaktır.

Once Upon A Tıme In... Hollywood hakkında bahsetmek istediğimiz çok şey var fakat bunları ayrı bir yazıda derlemenin daha uygun olacağı kanısına vardım. Bu yüzden hızlıca film yorumuna geçelim.


Açılış, renkler, ölçü, oyuncular, yorum! Her şey mi tam olur? Tarantino'nun kendine haslığını iliklerinize kadar hissettiğiniz 2 saat 40 dakikalık bir resital bu yapım. Daha açılıştan iyi ve kaliteli bir seyir alacağınızı anlıyorsunuz. Kadronun Oscar şöleni tadında oluşu zaten bizim burada oyunculukları kıyaslamamıza el vermiyor. Hikayenin örgüsüzülüğü hep hakim. Belirli bir süreye kadar kendinize sürekli şunu soruyorsunuz. " Tamam. Şu an muazzam bir iş izliyorum. İzlediğim hikayeden ve seyirden memnunum fakat bu nereye çıkıyor?"

Uzun bir süre sadece size verileni ve sunulmak isteneni izliyorsunuz fakat sonunda Bam! Bütün o hikaye, bütün anlatılar aniden çorap söküğü gibi geliyor. Uzun bir anlatıma hızlı bir bitiş. Bitişi dolu dolu yaşıyorsunuz. Heyecanlı, şaşırtıcı, kaliteli bir bitiş ve mutlu bir son. Tarantino işi olduğu çok belli.


Bir işin iyi oluşu, kullanılan ve yer alan bütün öğelerin uyum içinde olması ile ilgili bence. Film boyunca renk temasının uyumunu fark edeceksiniz. 60'ları nasıl yaşadığını anlayacaksınız ve seyrinize ekstra bir kalite getirecek. Göz yormayan uyumlu renkler. Üstüne sahnelerin dili olan müzikler, kostümlerin aşırısızlığı bunların hepsini derinden hissediyorsunuz.

Tarantino denilince akla ne gelir? Tabii ki ayaklar... Evet. Bu yapımda da bolca ayak izledik. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Sahne geçişlerinde odaklanılan uzuvlarda ayaklar herkesin bildiği gibi ön planda ve bu adam bunu çok iyi kullanıyor.


Karakterlerimizin yansımasında gelirsek; Rick Dalton'un işine her anlamda bağlılığını görüyorsunuz. Yer edinme çabası, kendine haslığı, duygusallığı hep ön planda. Bunun yanında Cliff Booth'un karakter özelliği olan dublörlük olarak ikinci planda oluşu ancak Dalton'ın peşini toplaması. Sharon Tate'in hikaye boyunca neredeyse yer edinmemesi- ana karakterler itibari ile fazla geride kalmış gibi geldi- fakat meleksiliğinin ve ağırlığının hissedilmesi gözüme çarpan yansımalardı. Sahnelerde deli gibi atıflar yer alıyordu. Kült bir seyir izlediğinizi hissediyorsunuz. Eski, tanınmış ve kaliteli isimlerin yer yer karşımıza çıkması da bu seyri en üst noktaya ulaştırıyor kesinlikle.

Bir de beklenmedik bir credit söz konusuydu. Hikayenin özet geçildiği mini bir credit çok hoş olmuş. Diyeceğim, Tadı Damağımızda Kaldı! Gidin demek yerinde bir tabir olmaz. Sinemada bu seyri kaçırmayın. Dönün evde tekrar izleyin. Atıflara dikkat ederek, karakterlere dikkat ederek tekrar tekrar izleyin bu Tarantino klasiğini.

Sinemada da izlerim, evde de izlerim diyenler için Quentin Tarantino imzalı yapım Once Upon A Tıme In... Hollywood 23 Ağustos Cuma günü Türkiye'de vizyonda olacak. 2 saat 40 dakikalık bu seyri kaçırmayın.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.