Çok Fazla Batman Var! | Sorguluyorum


 Sorguluyorum serisinin yeni bir bölümüne daha hoş geldiniz! Geçtiğimiz yazımızda Spider-Man karakterinden ve serisinde oluşan bazı durumlardan bahsetmiştim. Onun devamını ise seri yakında bitince getireceğiz. Bu seferki yazıda ise DC taraflarına kayıyoruz. Uzun zamandır hayranlar tarafından dile getirilen ama DC'nin takmadığı bir olaylayız. Başlıktan anlayabileceğiniz üzere tüm olay Batman üzerine kurulu. O zaman çok da oyalanmadan konumuza geçelim.


Uzun zamandır söylenen bir durum DC'nin çok fazla Batman'le alakalı seri çıkarması. Bunu genellikle arkadaşlar arasında şaka amaçlı alırdık ama son gelen veriler durumu baya ciddileştiriyor. Eğer Marvel'da çok fazla X-Men ile alakalı seri olduğunu düşünüyorsanız Batman'in sayılarını duyunca ağzınız açık kalacak. Bu yazıda genel olarak DC'nin Batman serilerinden, neden bu kadar Batman serisi olduğundan ve bu olayların nereye gideceğinden bahsedeceğiz.


HER TARAFTA BATMAN VAR! 



Bildiğiniz üzere çoğu şirket çıkaracağı çizgi romanların kapaklarını ve açıklamalarını birkaç ay önceden yayınlamayı seviyor. Biz de eskiden sitede bunlara dalıp öğrendiğimiz olayları listeliyorduk. Bu olayı ise bir sürü önce bıraktım çünkü serilerin çoğu Batman ve geri kalan şeyler de çok ilgi çekici değil. Geçtiğimiz günlerde DC kasım ayı sayılarını paylaştı ve durum hala aynıydı. Baya bir Batman bulunuyordu ama bu sefer her zamankinden fazlaydı. 


Newsarama'nın verdiği istatistiklere göre gösterilen sayıların (aralık ayından da bazı sayılar bulunmakta) %29'u Batman'i ana karakter olarak içeriyor. Şimdi bunun üstüne bir de Bat-Family koymamız da gerekiyor çünkü baya bağlantılı ilerliyor. Bunları ekleyince 91 sayının 54'ü Batman ile alakalı oluyor. Bu sayıların %59'u demek. DC'nin çıkarttığı sayıların yarısından fazlası Batman! Gelin biraz daha detaylı şekilde durumlara bakalım. 


SUÇLU KİM?



Şimdi direkt birisine "Bu kadar Batman serisi çıkmasının sebebi sensin!" diyebileceğimizi düşünmüyorum ama bu olayı birleştiren bir sürü parça var. Zaten Bat-Family editörler için önemli ve bu durumu biliyoruz ama 2017'de DC'nin 3'te 1'ini oluşturan karakterin artık serilerin yarısını oluşturmasını sağlayan etmenler neler? 


Buradaki durumlardan bir tanesi Black Label. DC kahramanlarını biraz daha sert alacak ve yetişkinlere yönelik kaliteli hikayeler içerecek başlık neredeyse tamamen Batman ve Joker'den oluşuyor. Bundaki sebeplerden bir tanesi tabii ki en rahat karanlık hikaye yazılabilecek karakterlerin bunlar olması. Tabii ki arada başka karakterler de çıkıyor ama genel olarak yazarlar Batman'e yöneliyor. Tom King'in Strange Adventures gibi serileri de Black Label'a giriyor ama kasım ayına baktığımızdan öne çıkan serilerin hepsi Batman. The Batman filminin senaristinden bir seri gelmekle beraber Jock da hem yazacağı hem de çizeceği bir seri planlıyor. Yazarların hikayelerinde devamlılığı önemsemeyeceği (o olaya geleceğiz) özgürlüğe sahip oldukları seriler yapmaları güzel ama bir yerden sonra hepsi birbirine benziyor. 


Aynı zamanda kasım ayına özel bir durum da bulunmakta. DC artık sayılarını salı günleri çıkarttığından kasımda 5 tane haftaları bulunacak. Bundan dolayı devreye Annual sayılar da giriyor ki bunların %75'i yine Batman. Böyle bir durum da var anlayacağınız. 



Son olarak biraz da suç bizde diyebilir miyiz? Ne kadar okurlar bu kadar Batman'in bulunmasından rahatsız olsa da daha fazlası çıkıyor çünkü okurlar satın alıyor. Mesela DC senenin başlarında bir oylama yaptı. Ortalığa bir sürü seri attı ve baya da bir çeşitliliğe sahipti. Kazanan ve kasım ayında gelecek olan ise Robins. Şaşırdık mı? Okurların oyladığı bir olayda bile Batman ile alakalı bir seri kazanıyorsa demek ki Batman için boşuna laf ediyormuşuz. Meğerse laf ederken asıl seçen bizmişiz. Durum böyle olunca da DC genellikle yan karakterleri hakkındaki serileri direkt limitli yapıyor çünkü Batmanler kadar iyi satamayacağını biliyor.


Batman serisinde ise bildiğiniz üzere hep laf atılan şey her sayıda yeni ve bir yere gitmeyen bir karakter gözükmesi. Punchline ile başlayan bu olay Peacekeeper'a kadar geldi. Bunun ana sebebi ise yeni karakterleri insanlar hemen spekülasyonlar üzerine almaya başlaması. DC de bunu biliyor ki üzerine baya yoğunlaşıyor. Miracle Molly karakterinin ilk gözüktüğü sayı 200,000'in üzerinde sipariş aldı. Bu olayların yüzlerinde patlayıp patlamayacağından birazdan bahsedeğiz. Anlayacağınız herkesin bu olayda bir eli var.


SERİLER NE DURUMDA? 



Çok fazla seri olduğundan bahsettik ama kaliteleri nasıl? Burada niteliktense nicelik mi önemseniyor yoksa tam tersi mi? Tabii ki burada biraz daha kişisel düşüncelere ve genel yorumlara göre konuşacağız. Dürüst olacağım ki, en azından okuduklarımdan, Batman serileri genellikle kaliteli. Bundan dolayı çok fazla sorun yaşamıyorum bu durumdan ama anlayabiliyorum. Ana Batman serimiz bence çok kaliteli bir durumda gidiyor ve ne kadar her Batman serisi gibi okurları yarıya bölmüş olsa da ben uzun zamandan sonra seven taraftayım. 


Okurların daha sevdiği seri ise Detective Comics gibi görünüyor ki bazı durumlarda katılıyorum. Ne kadar inişli çıkışlı bir seri olsa da Mariko Tamaki şaşırtıcı bir iş çıkardı. Kendisinin I Am Not Starfire gibi genç kızlara odaklı bir seri yaptığını düşünürsek bir yandan da Detective Comics'de kaliteli işler çıkarması bir sürpriz.


Son olarak kısaca diğer serileri de konuşalım. Black Label hikayeleri güzel yetenekler bulundursa da Bat-Family serileri genel olarak ortalamada takılıyor. Batman: Urban Legends gibi bir sürü hikaye bulunduran ama daha tuzlu satılan seri bence buradaki en sıkıntılı örnek. Genellikle sayılardaki 4 hikayeden sadece 1 veya 2 tanesi güzel oluyor ve buradaki asıl soru sadece o hikayeler için daha fazla para verip vermeyeceğiniz. Mesela Chip Zdarsky'nin yazdığı kaliteli bir Red Hood hikayesi var ve 6 sayı boyunca devam ediyor ama sayıları okuduktan sonra keşke ayrı olarak 4 sayılık bir seri çıkartsalarmış dedim. Kısacası seçebileceğiniz baya bir seri var ama kendinize göre doğru olanı seçmeniz zor olabilir. Devamlılık hakkında bir sorun da yaşamazsınız çünkü DC bu durumu önemsemediğinden yazarlar rahat rahat yazıyor. 


GELECEKTE BİZİ NE BEKLİYOR?



Bildiğiniz üzere Batman serisinden James Tynion IV yakında ayrılacak. Bunun sonucunda yarattığı bir sürü karakter havada kalacak çünkü duymuştuk ki normalde Tynion'ın planları çok daha sonralara kadar uzanıyordu. Bu ani çıkış ile karakterlerin kaderi DC editörlerine bağlı olacak. Bu yazıyı yazdığım süreçte yeni yazar olarak Joshua Williamson açıklandı ama bunun üzerine daha sonra başka bir yazıda konuşuruz. Bunun dışında öğrendik ki yeni bir hikaye için kasımda hazırlıklara başlanacak. Shadows of the Bat adlı hikayeden öğrendiğimiz bilgiler ise biraz enteresan. Fear State sonrası görünen o ki Bruce Wayne, Gotham'dan ayrılacak. Bu yeni eventte ise kimin Batman'in yerine geçeceğini ele alacağız. 2022'nin büyük olayı Batman'in boşluğunu dolduracak kişiyi bulmak olacak yani. Ana karakterleri Gotham'dan uzaklara giderken aynı sayıda seri devam ettirecekler mi göreceğiz. 2022'de yeni bir Batman filmi geleceğinden bunun çok süreceğini düşünememekle beraber seri sayısında da azlık olacağını zannetmiyorum.


Peki siz Batman serilerinden ve sayısından memnun musunuz? Benim DC'den tek isteğim zaten Batman diyenler mutlu mu? Seriler belli bir kalitede olduğu sürece takip etmeye devam edeceğim ama rahatsız olmadığımı söylersem yalan olur. Aynı MCU gibi. Çok fazla iş var ama belli bir kalitede olduğu sürece izlemeye devam ediyoruz. Bir sonraki yazıda Marvel'a dönüp biraz event muhabbeti yapacağız. 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.