Oscar Ayı #7 | Animasyon Cephesi


Oscar Ayı Yazı Serisi Nedir?


Üç yıldır sizler için hazırladığımız, artık sitemizin klasikleşen unsurlarından olan Oscar yazı serileri, bu sene Oscar Ayı ismiyle sizlerle buluşacak. Mart ayı içerisinde sitenin inanılmaz büyük bir kısmı Oscarlar ile ilgili kimi zaman liste, kimi zaman analiz kimi zaman ise tahmin yazılarıyla dolup taşacak! Özellikle spesifik olarak filmlerle ilgili yazılarımızda aday olduğu kategoriler üzerinden bizce hak edip etmediğinden tutun, hangi özelliklerin bu filmlerin aday olmasını sağladığına, filmlerdeki detaylardan tutun, ödülü kazanmalarını sağlayacak olan artılara veya kaybetmesine sebep olacak olan eksilerine değineceğiz. Her yazının sonunda da aday olduğu ödülü bize göre kazanma yüzdesini sizlerle paylaşacağız. Ana sayfamızdaki etkinlikler kısmından istediğiniz senenin Oscar içeriklerine ulaşabilirsiniz.  



Bu yazı ile en iyi film adaylarını izlediğimiz yazı dizine küçük bir ara vermek istiyorum. Genelde her daldan bir şeyler konuşmak isterdim ama bu sene bir farklılık yapıp animasyonlara yoğunlaşmak istiyorum. 5 tane animasyon bulunmakta kategoride ve bunları en az sevdiğimden en sevdiğime doğru konuşacağım. Altlarına da alma şanslarını yazacağım. O zaman çok da uzatmadan 3 Disney damgalı animasyon kategorimize dalalım.


Raya and the Last Dragon



Filmler arasındaki ilk hakiki Disney yapımımız klişe bir hikaye sunuyor. Genç bir kızın belirli bir eşyanın parçalarını toplayarak karanlık bir gücü durdurmaya çalışmasını anlatıyor. Farkı ise ejderhalar var! Güven hakkında bir mesaj vermeye çalışan film ne yazık ki biraz yüzeysel ve dediğim gibi klişe kalıyor. Bir sonraki Disney yapımında bahsedeceğim ama artık “güven” tarzı sade temalar tek başına işlenince sıkabiliyor. Bir diğer sıkıntım olan şey aksiyon. Film Asya kültüründen baya etkileniyor ve hızlı, güçlü aksiyon sunmaya çalışıyor. Ne yazık ki animasyon olmasına rağmen modern aksiyon filmlerinin tuzağına düşüyor ve tatmin etmiyor. Hele karakterin silahı kırbaca dönüşebilen kılıç gibi bir şey olunca daha fazla şey beklemiştim. Filmin sevdiğim tarafı da bu. Kültür, evren, eşyalar çok güzel tasarlanmış ve detaylandırılmış. Kaliteli bir animasyonla da birleşince baya güzel durmuş. Keşke o kısımlar biraz daha öne çıkabilseydi. Yine de eğlenceli bir Disney yapımı.


Kazanma Yüzdesi: %20


Luca 



Pixar’ın bu seneki adayı Luca sadece Disney+’a gelmesi ile stüdyoyu baya üzmüştü. Yine de neden +’a fazladan ücret eklenmeden geldiğini anlıyorum. Luca çok tatlı ama bir o kadar da sade bir film. Gerekli duyguları size yerinde vererek Pixar’dan bekleyeceğiniz kaliteyi sunuyor ama daha fazlasını vermiyor. Animasyon kalitesi olarak Pixar yapımlarından biraz farklı olsa da hikaye gayet düz. Tatlı karakterler, hoş anların üstüne fena olmayan bir İtalya kurdelesi eklenmiş sadece. Sudan çıkmış balık hikayesini tam anlamı bir şekilde izlemek isteyenlere de öneririm. Animasyon anlamında da başta tuhafıma gitse de zamanla alıştım ve hoşuma gitti. Zaman geçirmelik tatlı bir film ama daha fazlası değil.


Kazanma Yüzdesi: %20


Encanto



Listedeki son Disney yapımız diğerlerine oranla daha kaliteli. Bu seferki olayımız İspanyol kültürü (Bize sıra da gelecek mi?) ve büyülü güçleri olan bir ailenin gücü olmayan kızını anlatıyor. İspanyol X-Men’e kendinizi koyduğunuzu düşünün. Hikaye anlamında çok güzel. Üçüncü perde diğerlerine göre biraz düşük kalsa da hikaye sunumu ve verdiği mesajlar ilginçti. Aile dramasını çok güzel yansıtmışlar ve karakterler kaliteli yazılmış. Bu filmi diğer iki animasyondan ayıran şey sadece kültür değil ama aynı zamanda çatışma. Filmin belli bir düşmanı yok ve bu yönden bazılarınız sönük bulabilir ama bana güzel bir seçim olarak geldi. Farklı bir yöne gitmişler ve başarmışlar. Animasyon olarak da baya detaylı. Akla sahip bir ev var ve ikide bir değişim geçirebiliyor. Bunu çok güzel göstermişler. Bunun dışında renklerin de muhteşem kullanıldığı anlar vardı. Son olarak bu film aynı zamanda bir müzikal. Disney’in animasyonundaki müzikleri yavaştan daha modern yapmaya çalışmasını sevdiğimi söyleyebilirim. Lin Manuel Miranda arada hız katarak biraz daha modern rap pop katıyor gibi oluyor ve işe de yarıyor. Kategorideki en sevdiğim film olmasa da kesinlikle eğlenceli ve başarılı. Disney’in Oscar alma ihtimali yüksek olduğundan dolayı kazanma ihtimali de yüksek.


Kazanma Yüzdesi: %50


Flee 



Bildiğiniz üzere her sene animasyon dalında bir tane sanatsal tarzda film olur. Bu sene ise ilginç bir yapım olan Flee var. Kendisi hem yabancı film hem belgesel hem de animasyon dalında aday. Danimarka yapımı bu film küçüklüğünde Afganistan’dan kaçıp Danimarka’ya giden bir çocuğu anlatıyor ve hikayesi gerçekten ilginç. Geçmişteki sahnelerin çekimi olmadığından animasyon şeklinde yapmalarını gerçekten sevdim fikir olarak. Travmatik anları ise biraz daha soyut ve karanlık animasyon yapmaları da hoş olmuş. Günümüz kısımları da sanırım buna uysun diye çekilip ardından üstüne trace edilerek animasyon yapılmış. Bazı yönlerden yaratıcılık katmış hikayeye bu durumlar. Kağıt üzerinde çok güzel olsa da animasyon olarak biraz zayıf ve sizi filmden soğutabilir. Yine de bu karakterin trajik geçmişini bu şekilde izlemek güzeldi ve farklıydı. Doğal, duygusal ve güçlü. Kesinlikle bakmanızı tavsiye ederim. Animasyon anlamında alabileceğini zannetmesem de belki belgesel alabilir. Bu şekilde 3 adaylık aldıysa bir tanesini versinler bari.


Kazanma Yüzdesi: %30 


The Mitchells vs. The Machines



Spider-Verse yazarları Phil Lord ve Chris Miller’ın (Veya benim deyişim ile iki dahinin) bir parçası olduğu yapımı baya önce izlesem de aklımda kaldı. Çok güzel bir aile dinamiği sunan çok tatlı bir film. Karakterlerin yazımı doğal ve eğlenceli. Günümüzün klasik boomer mizahını döndürerek farklı bir şeyler sunabilmeyi başarmış. Mitchells ailesinin robot yükselişine karşı verdiği mücadeleyi güzel bir animasyon stili ile sunmuşlar. Bolca detay içermekle beraber animasyonun farklı tarzı bu kategoride güçlenmesini sağlıyor. Çok yaratıcı ve baya güldüğüm anlar da bulunmakta. Sonlara doğru bir tık uzasa da ve bazı şakalar komiktense cringe gelse de keyifle ve sıkılmadan izledim. Flee kesinlikle daha vurucu bir hikaye ama bu daha iyi bir *animasyon*. Aynı zamanda ödül sezonunda da Encanto ile biraz çatışarak gitti. O yüzden gönlümün yanında olduğu bir film.


Kazanma Yüzdesi: %40


Ara yazımızdan da bu kadar. Muhtemelen Disney bu sene cepleyecek ama benim umdum Spider-Verse gibi bu sene de Sony’nin animasyonda galip gelmesi. Spider-Verse her sene Disney alamayacağını güzelce kanıtladı ve umarım bu sene de gösterir. Buradan sonra düzenli programımıza devam edip en iyi film adaylarını konuşmaya devam edeceğiz. Takipte kalın. 





Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.