Sen Kimsin? | Lothlórien Leydisi Galadriel

Bugün yayınlanmaya başlayacak olan The Rings of Power dizisi ile, aradan geçen yılların ardından Yüzüklerin Efendisi serisine, Orta Dünya'ya geri döneceğiz. 20 Güç Yüzüğünün dövüldüğü yıllara, Númenor'un destansı hikayesine, Sauron'un yükselişine ve Elfler ile İnsanlar arasındaki son ittifakın kurulduğu Son İttifak Savaşı'na değinecek hikayenin en önemli karakterlerinden biri de şüphesiz ki Galadriel. Biz de bu yazımızda Ñoldor Prensesi ve Lórien'in Leydisi Galadriel'i ve onun binlerce yıllık hikayesini konu aldık.



Galadriel, eşi Lord Celeborn'un yanında eş yönetici ve Lothlórien Leydisi idi. Lúthien'in kuzeni olan Eärwen ve Ñoldor prensi Finarfin’in tek kızı ve en küçük çocuğuydu. Ağabeyleri Finrod Felagund, Orodreth, Angrod ve Aegnor'dı. Ayrıca Galadriel, Birinci Çağ'ın en önemli elflerinden biri olan Fëanor'un yeğeniydi.


Leydi Galadriel'in Hayatı

Ağaçlar Çağı

Galadriel, Birinci Çağ başlamadan önce Ağaçlar Çağı sırasında Valinor'da doğdu. Galadriel'in öyküsü genellikle kafa karıştırıcıdır ve Tolkien'in Bitmemiş Öyküler kitabında derlenmiş onun hakkında anlatılan birçok hikaye vardır.
Galadriel, Fëanor'dan duyduğu Orta Dünya'yı görmeye ve kendi egemenliğini kurmaya çok istekliydi. Fëanor ve akrabalarından ayrılan Galadriel ve halkı, Alqualondë'deki Akraba Kıyımı'na katılmamışlardı. Bunun yerine Fingolfin'i takip ederek uzak kuzeyde yer alan Helcaraxë'yi geçtiler.


İlk Çağ

Beleriand'dayken kardeşlerinden biri (muhtemelen Finrod) ile birlikte yaşadı. BÇ 52'de geldiği ve Thingol'ün erkek kardeşi Olwë (Galadriel'in anne tarafından dedesi) ile olan aile ilişkisi nedeniyle memnuniyetle karşılandığı Menegroth'daki Thingol ve Melian'ın sarayında çok zaman geçirdi. Doriath'ta Thingol'un bir akrabası olan Celeborn ile tanıştı. Ayrıca erkek kardeşi Finrod'u diyarı Nargothrond'da ziyaret etmek için defalarca seyahat etti. Diğer üç erkek kardeşi, Birinci Çağ'da çeşitli savaşlar sırasında öldürüldü.

Morgoth’u yenmenin Eldar’ın gücünün ötesinde olduğunu düşündüğünden Birinci Çağ savaşlarında nispeten önemsiz bir rol oynadı. Morgoth, Batı’dan Valar’ın gelmesiyle mağlup edildiğinde, Akraba Kıyımı'nda rol oynamadığı için Galadriel'e Valinor'a güvenli geri dönüş teklifi edildi. Fakat Galadriel, Orta Dünya'da kalmayı seçti.


İkinci Çağ

Celeborn ve Galadriel, ilk önce Ñoldor'un Yüce Kralı Gil-galad'ın altında bir beylik olarak bir grup elfe hükmettikleri Lindon'a gittiler. Bir süre sonra Celebrían adında bir kızları oldu. Doğuya doğru hareketler ettiler ve Kral Gil-galad'ın altında yönetecekleri Eregion (ya da Hollin) krallığını kurdular. Daha sonra, Celebrimbor Eregion'un yönetimini devraldığında, Khazad-dûm madenlerinden geçerek Eregion'dan ayrıldılar. Son İttifak Savaşı'nda Kral Amdír'in ölümünden sonra, Celeborn ve Galadriel Lothlórien'in Lord ve Leydisi oldular.

İkinci Çağ'da, Hediyelerin Efendisi Maia Annatar, Celebrimbor ve diğer Eregion'lu Ñoldor'a Güç Yüzüklerinin yaratılmasında rehberlik etti. Galadriel, Annatar'a hiç güvenmiyordu ve sonradan Annatar'ın aslında Sauron olduğu ortaya çıkınca bu güvensizliğin haklı olduğu ortaya çıktı. Yüzüklerin gizlenmesinde Celebrimbor'a yardım eden oydu ve daha sonra Eregion saldırıya uğradığında, Elflerin Üç Yüzüğünden biri Galadriel'e emanet edildi. Galadriel'in yüzüğü Nenya idi, Su Yüzüğü.

Sauron'un gücünün bilincinde olan ve onu engellemek isteyen Galadriel, Tek Yüzük Sauron'un elinde olduğu sürece yüzüğünün güçlerini kullanmadı. Ancak Üçüncü Çağ'da Tek Yüzük kaybolduğunda, kendisine emanet edilen yüzüğün güçleri kötülükten korunma, koruma ve gizlenme olduğu için,  yüzüğü krallığını korumak için iyi bir şekilde kullandı.


Üçüncü Çağ

Celebrían'ın Elrond ile evlenmesinden sonra Galadriel'in Elladan, Elrohir ve Arwen adında 3 torunu olur. Hikayeler, Üçüncü Çağ'da geçen yüzyıllar boyunca Galadriel'e ya da Celeborn'a dair çok az şey anlatır, ancak ÜÇ 2463'te Ak Divan'ın kurulmasından sonra, Galadriel Sauron'a karşı gücünü ortaya koydu. Balchoth'un işgali sırasında Galadriel, Genç Eorl ve Éothéod'a, onları hem Sauron'un Dol Guldur'daki  kötülüklerinden hem de düşmanlarının bakışlarından koruyacak olan beyaz bir sis şeklinde yardım sağladı. Bu sayede Éothéod, Celebrant Tarlası Savaşı'na fark edilmeden katılabildi. Divan'ın kuruluşunda çok önemli bir rol oynamasına rağmen, konseyin başına Gandalf'ı getirme talebi kabul görmedi.

Karakteri ve Güçleri

Galadriel'in güzelliğinden her zaman övgüyle bahsedilir, özellikle de gümüşle bezenmiş derin ve ışıltılı altın rengi saçlarıyla adeta bir güzellik kraliçesidir Lothlórien'in Leydisi. Hatta Fëanor tarafından Silmarillerin yaratılmasında ilham kaynağı olduğu da söylenir. Galadriel, Elf kadınlarının en uzunuydu ve beyaz giyinmeye karşı bir tutkusu vardı. Gençlik yıllarında çok gururlu bir kadın olmasıyla biliniyordu.

Bilgeliği ve gücü sayesinde Orta Dünya tarihi boyunca çok önemli roller oynadı. Özellikle Eregion'daki dönemi ve Yüzük Savaşı sırasında. Galadriel, muazzam miktarda büyülü güce sahipti ve Fëanor'dan sonra Ñoldor'un en kuvvetli kişisi olduğu söylenirdi. Ölümsüz Topraklar'da yaşadığı dönemde, Yavanna ve Aulë'nin öğrencisi olmuş ve daha sonra Maia Melian ile arkadaş olmuştur. Sihrinin doğası hala pek iyi anlaşılamadığı halde, güçlerini bu üç kişiden öğrendiği sonucuna varılabilir.

Galadriel'in güçlerinin büyük çoğunluğu kontrol ettiği efsanevi hediyeden kaynaklanır: Su Yüzüğü Nenya. Bazı hikayelerde, aynı zamanda uzak mesafelerle iletişim kurma, geleceği tahmin etme ve hatta düşüncelerini diğer güçlü varlıklardan gizleme güçleriyle de tasvir edilir bu yüzük. Ayrıca kehanet güçlerinin geçmişin, şimdiki zamanın ve geleceğin olaylarını ortaya çıkarabilen aynasından geldiği ihtimali de mümkündür. 
Büyülü güçlerinin yanı sıra, Galadriel son derece bilge ve zekiydi. İkinci Çağ'da Sauron tarafından kandırılamayan çok az sayıda kişiden biriydi ve bu yüzden Üç Yüzük'ü gizlemek için Celebrimbor'a rehberlik etti. Frodo ona Tek Yüzük'ü teklif ettiğinde, Galadriel bu cazip teklifi reddetmeyi başardı çünkü sonunda Sauron gibi korkunç bir tiran olacağının farkındaydı.



Bu yazımızda Orta Dünya'nın en güçlü ve en önemli kişilerinden biri olan Ñoldor Prensesi ve Lórien'in Leydisi Galadriel'in aşağı yukarı 8 bin yıllık hayatını ele aldık. (Yüzüklerin Efendisi filmlerindeki hikayesine pek değinmedim çünkü bu yazı filmlerin öncesinde geçen ve The Rings of Power dizisinin konu alabileceği olaylar ve zamanla ilgiliydi.) Leydi Galadriel'in hikayesine bugün ilk bölümü yayınlanacak olan The Rings of Power dizisini izleyerek tanıklık edebilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.