BlackkKlansman Nasıl Olmuş? -Spoılersız!


28 Eylül Cuma günü ülkemizde vizyona girecek olan BlackkKlansman (Karanlıkla Karşı Karşıya) filminin basın gösterimine katıldık.

Sizler için vizyona girmeden izlediğimiz gerilim dolu otobiyografik film"BlackkKlansman" hakkındaki fikirlerimi paylaşmadan önce haydi gelin Ron Stallworth'un aynı adlı romanından uyarlama olan bu filme bir göz atalım!

1970'lerin Amerika'sında geçen filmin yönetmen koltuğunda Malcom X, 25 Saat ve İçerideki Adam gibi yapımlar ile 2 Oscar Adaylığı bulunan Spike Lee oturuyor. Kendisini politik ve sosyal mesaj içerikli filmlerden de tanıyoruz.

Başrollerini Star Wars'tan Adam Driver ve Ballers dizisinden John David Washington üstleniyor.
Bu iki başarılı oyuncuya ise Topher Grace, Laura Harrier, Ryan Eggold ve Jasper Paakönen eşlik ediyor.

ABD yapımı film, klasik Amerikan filmlerinden çok farklı bir konuya ve özellikle dikkat çekilmesi gereken bir mesaja değiniyor. Otobiyografik polisiye türündeki film, kenti ele geçirmeyi hedefleyen bir örgütün çaylak dedektif tarafınan durdurulma hikayesini konu alıyor. Çaylak dedektifimizin adı ise Ron Stallworth. Kendisi afro-amerikan bir polis.

*Afro-Amerikan, Afrika kökenli Amerikan demektir.

Fakat kendisinin o dönem için en ilginç özelliği siyahi olması değil, Colordo'daki ilk siyahi memur olması. Ron ekip arkadaşı Flip Zimmerman ile bir soruşturmaya dahil olacaktır. Bu soruşturma Beyaz Amerika savunuculuğunu yapan Ku Klux Klan adındaki bir örgüt hakkındadır.



Siyahi Ron Stallworth, Beyaz savunuculuğu yapan bu örgütten nasıl bilgi edinecektir?

Merak etmeyin Ron çaylak olmasına rağmen gayet zeki! Örgüte sızma planları iki Ron Stallworth ile devam edecektir. Flip Zimmerman beyaz Ron olarak yüz yüze iletişimi sağlayacakken, sahi Ron telefon iletişimden sorumlu olacaktır.

Takım arkadaşı Flip örgütte öyle bir serüven geçirecekki şube müdürlüğüne kadar terfi edecektir.
Ron ise örgütün asıl lideri olan David Duke ile telefondan iletişimi sağlayacak ve grubun içine daha çok sızacaktır.



Peki BlackkKlansman'e Gidilmeli mi?

Size açık konuşacağım. KESİNLİKLE GİDİN!

Politik ve sosyal gerilimi esas alan bu otobiyografik uyarlama film size çok şey kazandırıyor.
Bir kere bu kadar ciddi meselelere değinmesine rağmen film komik ve o gerilimden sizi anında sıyırıyor. 

Tabii en önemli konu şu: İçerdiği mesaj. İnsanlar statü-makan-mevki gibi sebepler dışında içinden gelen ve belkide değiştiremeyecek olduğu dil-din-ırk gibi özellikler yüzünden ötekileştirilmemeli ve ayrımcılığa maruz kalmamalı.

Bakın basın gösterimine gitmeden önce başarı dolu bir geçmişe sahip olan Spike Lee'nin bir kaç röportajını izledim. İnsanların fikirlerinin ve davranışlarının değişimini şöyle bir olay ile açıklıyor:

"Filmi bir salon dolu sinemasever arkadaşa izlettik. İçeride melez,siyahi ve beyaz arkadaşlar vardı.Orada birlikte yan yana kol kola oturuyorlardı. Filmi izlemeye başladık. Hiç kimsede filmin sonuna kadar tek bir hareket dahi yoktu. Tek hareketleri belki de nefes alışverişleriydi. Film bitti siyah ekran göründü. Herkes donuk bir vaziyette ve hala çıt çıkmıyordu. İnsanlar bizlere bakıp (siyahilerden bahsediyor) Buyrun.Öncelik sizin.Lütfen gibi hitaplar ile konuşuyorlardı. O anda bir şeylerin değiştiğini anladım."

*Spike Lee'nin röportaj boyunca söylediklerinden derlenmiş bir metindir.


İşte 24 Eylül Pazartesi günü o basın gösteriminde, o salonda yaşananlar da bunlara benzerdi.
Sona yaklaştıkça ve günümüzde meydana gelen bir kaç ırkçı olay gösterildiğinde herkes donuk kaldı. Düşündük ve zihnimizde derinleştik. Bu film sadece bir film değil. İnsan hakkında deneyimlemeniz ve öğrenmeniz gereken en önemli mesajlardan birini içinize işliyor.

"Siyah Güç!" veya "Beyaz Güç" önemli değildir. Belki savunduğunuz siyasetin, inandığınız şeyin ve hatta konuştuğunuz dilin de bir önemi yok. Önemli olan herkesin herkes gibi olduğu.
Sizden dileğim bu yazıyı okuduktan sonra mutlaka filme gitmeniz ve dediklerimin hepsini bire bir o koltukta deneyimlemeniz.

28 Eylül Cuma günü vizyona girecek olan BlackkKlansman (Karanlıkla Karşı Karşıya) filmini kaçırmayın. Şimdiden iyi seyiler dilerim!

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.