Hep Bir Ağızdan SHAZAM!⚡️- Spoilersız Film İncelemesi


Shazam⚡️ 2019’un ilk ve son DC filmi olma konumunda olan bir film. Eğer DC universe tutkunluğunuz varsa sinemada izlemenizi tavsiye ederiz çünkü ufukta yeni bir DC filmi sinemaya girmeyecek. Harley Queen karakterini ana karakter olarak konu alan Birds of Prey (meh!) filmi 2020 Şubat ayında izleyiciyle buluşacak. Sonraki ana karakterlerden olan Wonder Woman filmini Haziran 2020'ye kadar göremeyeceğiz. Batman ve Flash solo filmlerinin sırayla yaşadıkları aksaklıklar ve en erken 2021’e ertelenmesi, Superman karakterini Henry Cavill’in oynayıp oynamama konusundaki tartışmaları, Cyborg solo filminin yakın zamanda çekilecek bir Justice League filmi olmamasından ötürü ertelenmesi DC hayranları için Shazam! filminin sinemada izlenmesi için bir amaç yaratabilir, ama en önemli soru film gerçekten sinemada izlenmeye değer mi? Ön gösterim sayesinde sizlerden önce izledik ve sizin için bir inceleme yazısı hazırladık. Shazam filmi hem çizgi roman tutkunlarının hem de süper kahraman filmlerine ayrı bir sevgi taşıyanların gönlünü kazanabilecek bir film olmuş. Yetişkinler için yapılmış bir çocuk filmi de diyebiliriz Shazam için, zaten ana kahramanımız da içinde çocuk barındıran bir yetişkin değil mi. Hikaye orijin niteliğinde olup neredeyse tamamı çizgi romandan alınarak hikayesi yazılmış. Tek bir fark var, o da ana kötünün Black Adam yerine Doktor Sivana olması. Evet filmde Black Adam karakteri yok. Çünkü, ne kadar doğru bilmiyoruz ama Dwayne Johnson, Warner Bros.'tan Black Adam için solo bir film istemiş ve kuvvetle muhtemel ikinci filmde hikayenin ana kötüsü olacak. Bir bakıma güzel bir haber olabilir, çünkü bugünlerde film çekmekte zorlanan DC evreni için daha fazla karakter ve film izlemek adına film sayısının artması ve taraftar kitlesinin belki de gelecek filmler için DC evrenini doğru bir şekilde yönlendirmesi için bir fırsat doğurabilir.



Shazam DC evrenindeki diğer filmlerden farklı daha aydınlık bir havaya sahip ve önü açık bir film, bundan sonraki gelecek filmler için de bir nevi basamak filmi sayılabilir potansiyeli olan ortalama değerde bir film. Film Billy Batson'un hikayesini anlatarak başlıyor, ve bir süre bu şekilde ilerliyor. Fakat güçlerini kazandıktan sonra Zachary Levi’nin Shazam olarak Billy Batson’dan daha çocukça davranışları, kahraman olmak için bi' orijin hikayesi izlemekten çok tavırlarına gülmekten öldüğümüz bir çocuğun kişilik arayışı gibi duruyor. Film, Shazam karakterini detaylı bir şekilde işlemiş, oluşumundaki güçleri ve bu güçleri kazanmasının ardından kullanana kadarki sahneler eğlenceli bir şekilde anlatılmış. Ancak Zachary Levi iyi iş çıkarmış olsa da film, orijin hikayesi anlatan bir yapım için az da olsa boşlukları olan bir senaryoya sahip. Tom Hardy’nin Venom filminde oyunculuk ile filmin puanını 2 puan yükseltmesi gibi Zachary Levi’de bu filmi 1,5-2 puan kadar sadece oyunculuğu ile yükseltmiş. Yanlış anlaşılmasın Venom’a iyi film demiyoruz :) Tom Hardy kötü bir filmi izlenebilir kıldı, fakat öteki yandan Zachary Levi iyi bir filmi daha da yükseltti. Filmi izlerken ciddi sahnelerde gelen o gülme hissi ve daha sonra bu şekilde ilerlemesi gayet eğlenceli. Filmden ciddi bir şey beklenmediği için ciddi sahnelerin bu şekilde kullanılması bence izleyiciyi hiç rahatsız etmiyor. Film durağan başlayıp konu oturmaya başladıkça hızlanıp ardından yüksek tempoda ilerliyor. Filmin oturmasını beklerken dikkat kesilip gelişme bölümünde tamamen filme odaklanıp hiç sıkılmadan filmi izliyorsunuz. Aquaman ve Wonder Woman filmlerindeki aşırı poz keserek ilerleme sahnelerini bu filmde çok nadir hatta bir iki sahnede görüyoruz.


Filmin kötüsü Marc Strong’un (aka Doctor Sivana) her ne kadar kötü adam olsa da sempatik duruşu ve her an gülümseyecekmiş gibi durması, daha önce bahsettiğim senaryodaki boşluklar kötü adam oluşundaki ilerleyişte bulunmakta. Shazam, filmi izlediğimiz sırada doğuyor, yürümeyi öğreniyor, büyüyor ve kahraman oluyor. Dr Sivana karakteri biyografi filmini atlaya atlaya izliyormuş havasında neden kötü olduğunu film bitene kadar anlamadığımız bir kötü adam olmuş. Film bittikten sonra kötü adam olma motivasyonunu düşündük düşündük ve bizi tatmin eden bir cevap bulamadık. Şaka bir yana kötü karakter oluşumundaki bir kaç eksiklik dışında Mark Strong her zamanki gibi başarılı bir oyunculuk sergilemiş ve eksikte olsa iyi bir kötü adam karakteri ortaya koymuş. Black Adam düzgün işlenirse kimse Dr. Sivana'nın motivasyonsuzluğuna kafayı takmaz zaten. DC bu kadar iyi villianlardan artık filmlerde de iyi bir şeyler çıkarmalı. Zachary Levi oyunculuğuyla Shazam olarak bizim kalbimizi kazandı. Dayak yerken bile uçabildiğine inanamayarak "uçabiliyorum" diye bağırarak dayak yemeye devam etmesi aslında gerçekten içinde bir çocuk olduğunu bize çok iyi bir şekilde hissettiriyor. Zachary Levi ve Marc Strong’dan bahsetmişken kardeşlerden bahsetmeden bitirmek istemiyorum. Freddy ve Darla karakterleri çok hoşuma gitti, neden hoşuma gittikleri hakkında detaylı bilgi vermek isterdim fakat spoiler olmasın diye kendime saklıyorum. Diğer kardeşler ne çok iyi ne de çok kötülerdi, filmde sırıtmıyorlardı. Filmin kafamıza oturmayan bir iki senaryo boşluğu dışında filmi beğendik. Güçlerini kullanmayı öğrenen bir Shazam, sonraki filmlerde Superman havasında bizi oldukça doyuracak bir yarı tanrı filmi çıkarmaya müsait. DC evreni için Shazam'ı şu an bir sıralamaya sokmak doğru olmaz. Yazının başında farklı bir nedenden ötürü izlemenizi tavsiye ettiğim filmi sinemada izler miyim sorusuna yanıt olarak gidin mutlaka izleyin diyemem, ama gidip izlerseniz hiç pişman olacağınızı sanmıyorum. Avengers: Endgame filminin gelmesine kısa bir süre kala haberlerinin ve reklamlarının çok fazla gölgesinde kalmayarak kendini gösterebilen Shazam filmini sinemada izleyip keyif alabilirsiniz. Filmden sonra iki adet sahne bulunmakta, ilk sahne gelecek filmde ne olacağına dair bize bir göz kırpıyor, ikincisi ise gırgır şamata. Bekleyin ve görün! Puan: 7.6 Zachary Levi: 9 ⚡️⚡️⚡️

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.