İstanbul Film Etkisinde #2 I Hayal-Et



İstanbul Film Etkisinde Yazı Serisi Nedir?

İstanbul Film Etkisinde Yazı Serisi, bu sene 38.si gerçekleştirilecek olan İstanbul Film Festivali kapsamında oluşturduğumuz bir seridir. 5-17 Nisan tarihleri arasında 186 filmi farklı kategoriler ve yarışmalar altında ağırlayacak olan 38. İstanbul Film Festivali, 8 ayrı salonda IKSV katkıları ile gösterime girecek. Başlamadan önce 38. İstanbul Film Festivali hakkındaki yazımıza buradan ulaşarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. İstanbul Film Etkisinde yazı serimizde, İstanbul'un film etkisinde olduğu bu günlerde sizler için festival filmlerini hem inceleyecek hem de eleştireceğiz.

Hayal-Et

Belgesel Kuşağı kategorisi altında festival kapsamında sunulan yapım Hayal-Et / Dreamaway, Almanya- Mısır ortaklığında. Londra, Berlin ve Chicago Film Festivallerinde boy gösteren yapımın yönetmenliğini ve senaristliğini  Marouan Omara ile Johanna Domke üstleniyor. İkili daha önce de Crop isimli bir belgeselin yönetmenliği paylaşmıştı. Filmin özgün müzik görevini ise Bilgehan Öziş üstleniyor.

Hikayemiz özgürlük ve kazanç vadeden Şarm El Şeyh'de geçiyor. Mısır turizminin ilgi çeken yerlerinden biri olan Şarm El Şeyh, Arap Baharı ve sonrasındaki siyasi karmaşadan nasibini alarak dibi görmüştür. Şimdilerde Mısırlı gençlerin uğrak noktası olan otelde yapım gözleri, bu otelde çalışan bir grup gencin üzerine doğrultuyor. Batı ve oryantalizmin klişelerini bir araya getirdiği bu otel kompleksinde gençler hayalleri ve yaşadıkları gerçeklik içerisinde hapsolmuş durumdalar. Kurmaca ile belgesel bir işleyiş arasında yer alan Hayal-Et, geleneksel yaşam ile arzu edilen Batılı hayatı gözler önüne seriyor.


Yapım, belgesel olduğu için belirli bir olay örgüsü veya süreklilik beklemek yanlış olacaktır. Filmimiz kısaca bir grup gencin, sıkışmış ve çoraklaşmış, işlevsiz bir diyarda başarı umutlarına, hayallerine ve isteklerine göz çevirmemiz gerektiğine dikkat çekiyor. Gruptaki her üyenin yaşadıkları ve kişiliğini oluşturan belli başlı olaylar seyirci ile oyuncu vasıtası ile birinci ağızdan paylaşılıyor ve istekler belirtiliyor. Hayallerin ve umutların ulaşılmazlığını anlatan filmde bu grubumuzun tek ortak noktası ise aynı oteli ve aslında durumu paylaşıyor olması.

Eleştirim ne kadar doğru olur bilemem fakat bu tür yapımlara alışık olmadığımız için gitmek isteyen arkadaşları sıkacaktır. Hem festival hem de belgesel yapımı olması sebebi ile ön bilgi olmadan izlemek veyahut alışılmış bir ömrü beklemek sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Sanattan keyif almak, perspektifini genişletmek ve farklı bir bakış ile izlemek isteyen arkadaşlara önerimdir.


2018 yapımı olan Hayal-Et / Dreamaway, Almanya'da 7 Şubat 2019 tarihinde vizyona girdi. Ülkemiz adına ise Festival dışında izleme şansınız şu anlık bulunmuyor. Yapım, 38. İstanbul Film Festivali kapsamında 5 ve 13 Nisan tarihlerinde festivalseverler ile buluşacak.




Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.