Stranger Things | Korku Filmi Göndermeleri



Stranger Things'in 4. sezonu geçtiğimiz günlerde ilk 7 bölümüyle Netflix'te yayınlandı. Bir önceki sezonun üzerinden aşağı yukarı 3 yıl geçtiğini de düşünürsek bu sezonun öncesinde neler yaşandığını akıllarda tutmak zor. Bunun için de en iyi çözüm diziyi baştan izlemek. Eğer siz de 4. sezona hazırlık için diziyi tekrardan izlediyseniz dizinin içerisinde korku filmlerine yapılan göndermelerden bazılarını fark etmiş olabilirsiniz. Bu yazımızda dizide yapılan göndermeleri ele alacağız.


Stranger Things ve 70'ler Korku Filmleri


Alien - Dizinin ilk sezonunda, Hopper ve Joyce'un sonunda Will'i Upside Down'da buldukları sahnede, Will'in yüzüne yapışmış yaratık Ridley Scott'ın Alien'ındaki Facehugger'ı (kurbanın suratına sarılıp içine yumurtalarını bırakan örümceğimsi yaratık) andırıyor.

Close Encounters of the Third Kind - Stranger Things'deki Joyce Byers karakteri, 1977 yapımı filmin başrolü Richard Dreyfuss'un karakteri Roy Neary'den esinlenilmiş. Indiana'da bir mavi yaka işçi olan Roy Neary, bir uzaylı ile yakın temas yaşıyor fakat kimse ona inanmıyor. Joyce da aynı durumdan muzdarip.

Jaws - Jaws'daki açgözlü belediye başkanını hatırladınız mı? Denizde insan yiyen devasa bir köpek balığı olmasına rağmen, 4 Temmuzda plajları açıp turizmden para kazanmak istiyordu. Stranger Things'de Cary Elwes'in canlandırdığı Hawkins Belediye Başkanı da bu karaktere bir gönderme.

Stranger Things'in Stephen King Sevgisi

Dizinin, Stephen King'in 70 ve 80'lerdeki hikayelerinden esinlendiği çok fazla şey var.  Gelin onlara bir bakalım.

Needful Things - İlk bakışta pek bir benzerlik göremeyebilirsiniz fakat dizinin ve kitabın başlığında kullanılan fontlar birbirine çok benziyor. Ayrıca dizinin ismi de kitaba gönderme yapıyor olabilir.

Carrie - Aradaki benzerlik, Carrie'nin baş karakteri ve Eleven'ın telekinetik yetenekleri olması. Tek fark Eleven'ın bu güçlerini yaratıklara ve kötülere karşı kullanıyor olması... En azından şimdilik.

It - Stranger Things'i izlerken Hawkins'te dolaşıp çocuklara musallat olan bir palyaço göremezsiniz fakat doğaüstü yaratıklarla savaşan bir grup çocuk göreceksiniz. Eleven ve arkadaşları, King'in kitabındaki Loser's Club'ı andırıyor.

Christine - Stranger Things'te, yine It'te olduğu gibi, katil bir araba yok. Fakat Christine'deki arabanın benzer modeli bir araba süren ve kendisi kötü olan Billy karakteri var. Ayrıca Billy'nin arabasının gözüktüğü bazı açılar, Christine filmindeki açıları andırıyor.

The Body - Stranger Things'deki çocukların hikayesi, King'in romanındaki gençlik yıllarının acılarını yaşayan erkek çocuklarını andırıyor. Film uyarlamasında, grubun tren raylarında yürüdüğü bir sahne var, benzer bir sahneyi Stranger Things'de görebilirsiniz.

Firestarter - King'in bu romanı da telekinetik güçleri olan küçük bir kız hakkında. Eleven karakteri, romandaki Charlie'den esinlenilmiş.

80'ler Korku Filmleri de Olmazsa Olmaz!


Dizide pek çok 80'ler referansı var. Duffer kardeşler dönemin korku filmlerinden çok esinlenmiş. Ayrıca her ne kadar o filmler korku odaklı olmasalar da dizinin havası dönemin Spielberg filmlerini andırıyor. 

Gremlins - Eğer diziyi dikkatli izlerseniz 2. sezon 3. bölümde, arka planda Gremlins filminin tema şarkısı duyulabiliyor.

Poltergeist - Joyce, ilk sezonun bir noktasında doğrudan filmden bahsediyor. Will'in Noel ışıkları aracılığıyla konuşma yeteneği, Poltergeist'taki Carol Ann ve televizyonuna çok benziyor.

The Thing - Filmde Kurt Russell'ın karakterinin savaştığı uzaylı, canlıların bedenini istila edip görünüşlerinden seslerine kadar her şeylerini taklit edebiliyordu. Stranger Things'in 4. sezonundaki Mind Flayer da benzer yeteneklere sahip.

Predator - Jim Hopper'ın ismi direkt olarak Predator filminden geliyor. Ayrıca Demogorgon'un ağzını açtığında ortaya çıkan görüntü, Predator'ın tasarımına çok benziyor.

A Nightmare on Elm Street - Duffer kardeşlerin, 80'lerin ünlü filminden aldıkları ilham çok açık. Demogorgon'un, Joyce'un duvarından içeriye uzandığı sahne, Elm Sokağı filmindeki Freddy Krueger'ın hamlesine neredeyse tıpatıp benziyor. Zaten filmin adı da 4. Sezonun ilk kısmında karakterlerin diyaloglarında yer alıyordu.

Bu yazımızda, 4. sezonun yayınlanmış kısmı da dahil olmak üzere dizide şimdiye kadar görülmüş korku filmi referanslarını ele aldık. 4. Sezonun 2. Kısmı 1 temmuzda yayınlanacak. Biz de bu dönemde diziyle ilgili içeriklerimizi arttırmaya devam edeceğiz. Siz izlerken hangi göndermeleri yakalamıştınız?

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.