Sen Kimsin? | Lucifer Morningstar

 Bu ayın başında yayınlanan Sandman dizisinde karşımıza çıkan ve yine Sandman'in sesli kitap uyarlamasında Micheal Sheen tarafından seslendirilen Lucifer Morningstar, DC'nin ve Neil Gaiman'ın yarattığı dünyanın en önemli karakterlerinden. Bu yazımızda da Cehennem Lordu'nun hikayesini ve Sandman serisindeki yerini ele aldık.


Yaratılış Hikayesi

Evrendeki her şeyin yaratılışından önce Yahweh, sınırsız kuvvetle kutsanmış iki kardeş yaratır; Melek Mikha'el Demiurgos ile sonradan Lucifer olarak anılacak olan, Meleklerin en güzeli Samael. İki Meleğin yaratılışından sonra Yahweh onlara rehberlik eder, güçlerini nasıl kullanacaklarını öğretir ve beraber DC Omniverse'ünü yaratırlar. Samael, bir zamanlar Tanrı'nın en sevdiği oğluydu. Fakat Tanrı'nın yöntemlerine hiçbir zaman tam olarak katılmamıştı ve sonunda isyan etti, cennetten atıldı ve Chaoplasm denen boş bir boyuta sürgün edildi. Bu boyut daha sonradan şekillenerek cehenneme dönüştü ve Lucifer sonsuza kadar cehennemi yönetmeye mahkum edildi. Çağlar boyunca cehennemi yöneten Lucifer, korkunç bir ün edindi kendine.


Lucifer ve Sandman

Lucifer çizgi romanlarda ilk olarak Sandman'in 4. sayısında yani serinin ilk cildi Preludes and Nocturnes'de karşımıza çıkar. Gücünün önemli bir kaynağı olan miğferini aramak için Cehenneme kadar gelen Rüyalar Lordu Morpheus, iblis Choronzon'u Lucifer'ın ve sayısız iblisin izlediği bir düelloda alt eder ve miğferini geri alır. Düellonun gerçekleşmesine izin verdiği için Cehennem Kral'ına teşekkür eden ve eylemlerinin çok onurlu olduğunu söyleyen Rüyalar Lordu, Lucifer'dan şu cevabı alır; ''Onurlu mu? Şaka yapıyorsun herhalde... Etrafına bak, Morpheus. Milyonlarca cehennem lordu senin için dizilmiş durumda. Söyle bize, neden gitmene izin verelim? Miğferin olsun ya da olmasın, burada hiç gücün yok. Sonuçta, rüyaların ne gücü vardır cehennemde?''
Bu çıkışın üzerine Rüya, şöyle cevap verir; ''Hiç gücüm olmadığını söylüyorsun. Doğru belki de... Fakat rüyaların burada gücü olmadığını söylemek? Söyle bana, Lucifer Morningstar... Ne gücü kalırdı cehennemin, burada tutsak edilenler cenneti hayal etmese?''
Bu akıllıca cevabıyla Lucifer'ı milyonlarca iblisin önünde küçük düşüren Rüya, miğferini de alarak cehennemden ayrılır. Fakat Cehennem Kral'ımızın Morpheus ile işi burada bitmez.

Sandman'in 4. cildi Season of Mists'te geri dönen Lucifer, intikam almak için her yerde Rüyalar Lordu'nu aramaktadır ve kendisinin cehenneme geri döneceğini duyunca çok sevinir. İkili tekrar karşı karşıya geldiğinde, Morpheus hiç beklemediği bir manzarayla karşılaşır. Cehennem tamamen boşaltılmıştır. 10 Milyar yıl boyunca cehennemi yöneten Lucifer, artık yorulduğunu ve işi bıraktığını anlatır. Son bir istek olarak kanatlarını kesmesini istedikten ve cehennemin anahtarlarını ona teslim ettikten sonra Morpheus'a şunları söyler; ''Bir zamanlar seni yok edeceğime yemin etmiştim... belki bu seni mahveder, belki de etmez. Ama hayatını kolaylaştıracağından şüpheliyim.''

Krallığından ayrılan Lucifer, Los Angeles'a yerleşerek yardımcısı ve yoldaşı Mazikeen ile Lux adında bir gece kulübü işletmeye başlar.

Karakteri ve Yetenekleri


Lucifer, sofistike ve büyüleyici bir adam olarak tasvir edilir. Ayrıca karizmasının altında Lucifer, insan hayatını umursamayan, ölümcül ve Makyavelist bir karakterdir. Güçlerini kullanmakta tereddüt etmeyen, babasından sonra evrenin en güçlü ikinci varlığı olan, gururlu ve kinci bir melektir.


Kovulmadan önce, Lucifer, cennetteki tüm meleklerin en bilgesi, en güzeli ve en güçlüsü olarak tanımlanır ve bu özelliklerini cennetten kovulduktan sonra bile korumaya devam eder. Egoist ve narsist eğilimlerine rağmen Lucifer, kaba ve onursuz bulduğu için yalan söylemeyi kesinlikle reddeder. Cehennem Kral'ımız genellikle uzun boylu, beyaz tenli, sarışın ve yakışıklı bir adam olarak çizilir. Hatta ilk dönemlerinde ünlü şarkıcı David Bowie'ye benzetilerek çizildiği de bir gerçek. Yukarıda da söylediğim gibi Lucifer evrenin en güçlü ikinci varlığı kabul edilir. Ayrıca son derece zeki ve kurnazdır da. The Endless (Morpheus da dahil olmak üzere) bile onun gücüne denk değildir. İnanılmaz bir güç ve yetenekle kutsanmıştır. Kısacası aklınıza gelebilecek her türlü yeteneğe sahiptir. Fakat güçlerinin bir sınırı yok gibi gözükse de tek bir zayıflığı vardır; Lucifer, hiçbir şeyi yoktan var edemez.

Bu yazımızda Cehennem Prensi Lucifer Morningstar'ı ve Sandman hikayesindeki yerini ele aldık. Hakkında okuduklarınız hoşunuza gittiyse Sandman dizisine ve çizgi romanına bakmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Sandman serisi dışında da kendi serileri ve çok güzel hikayeleri vardır. Şimdiden iyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.