'Sen Kimsin?': Black Panther ( T’Challa)

black panther comics ile ilgili görsel sonucu

İlk siyahi süper kahraman unvanına sahip olan Black Panther’ın solo filmi vizyona girdi. Bizde sizlere karakteri daha iyi tanıyabilmeniz için bu yazıyı hazırladık. Gelin başlayalım.


Black Panther Unvanı

Öncelikle Black Panther ne diye soranlar için; Black Panther Wakanda krallarına verilen bir unvan ama her krala değil sadece hak edenlere… Fakat bu unvanı hak etmek hiç kolay değil. Öncelikle Black Panther adayı, hem ilk Black Panther unvanına sahip hem de Wakanda’nın kurucusu olan Beshenga’nın soyundan gelmelidir. Tabii şartlar bununla bitmiyor. Farklı kabilelerin en iyi dövüşçülerini yenmesi, ülkesine olan bağlılığını kanıtlaması ve şu anki Black Panther’ı yenmesi gibi bir dizi zorlu sınava tabi tutulur. Son olarak tüm bu sınavları başarı ile geçtikten sonra Beshenga’nın soyundan olmayan herkes için ölümcül olan kalp şeklindeki bir bitkinin suyunu içmeye hak kazanır ve Bast adındaki Panther Tanrı ile mistik bir bağ kurarak Black Panther’ın güçlerine kavuşur.

İlgili resim

Karakterin Orijini

Black Panther yani T’Challa, Wakanda kralı T’Chaka ve doğumunda ölen kraliçe N’Yami’nin ilk oğludur. Üvey kardeşi Hunter annesi N’Yami’nin ölmü için T’Challa’yı sorumlu tutmuştur. Hunter’ın gerçek ailesi Wakanda’da bir uçak kazasında ölmüştür. Kral T’Chaka ise ailesini kaybeden ve kendileri gibi siyahi olmayan bu küçük çocuğu ülkede zorluk çekmemesi için evlat edinir. T’Challa doğduğundan buyana Hunter daima onu kıskanmıştır. Bunun sebebi ise Wakanda’nın tahtına Hunter yerine T’Challa’nın geçmesidir. Ama pes etmeyen Hunter çok çalışarak en iyi Wakanda vatandaşı olmaya çalışır. Onun bu gayretini gören kral T’Chaka ise Hunter’ı Wakanda’nın gizli polis ekibinin lideri olarak atar. Lider olduktan sonra White Wolf ismini alır.

T’Chaka Wakanda’nın tüm dünyadan izole edilmiş bu durumuna bir dur demeye kararlıydı ama bu kararının bedelini hayatıyla ödeyecektir. Vibranyum’un varlığını öğrenen Ulysses Klaw ekibiyle Wakanda’ya gelir ve Vibranyum madenini çalmaya çalışır. Ama o zaman ki Black Panther T’Chaka madeni korumak için bu uğurda ölür. Genç T’Challa ise Klaw’ın babasını öldürdüğü sonik silahla Ulysses Klaw’ı kolundan vurur. Fakat bu Ulysses Klaw’ın kaçmasına engel olamaz. Wakanda artık kralını kaybetmiştir ve T’Challa tahta geçmek için çok küçüktür. Bu yüzden T’Challa’nın amcası S’yan tahta geçer. Bu sırada T’Challa ise Black Panther testleri için hazırlanırken yetim bir mutant olan Ororo Munroe (X-Men’den Storm) ile tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. Fakat T’Challa babasının intikamını almak için bu ilişkiye bir son verir.

Tabii T’Challa’nın tüm hayatı Wakanda’da geçmemiştir En yakın arkadaşı ile Avrupa ve Amerika’ya okumak için gitmiştir. Bu süreçte T’Challa kimliğini gizlemek için Luka Charles ismini almıştır. Oxford Üniversitesinin fizik bölümünden doktorasını yapıyor ve bütün spor dallarında üstün bir başarı sergiliyordur. Mezun olduktan sonra ise ülkesine geri döner.
 İlgili resim

Gizli Topraklar: Wakanda

Kuzeydoğu Afrika’da yer alan Wakanda’nın 10 bin yıl önce ülkeye düşen bir gök taşı sayesinde kaderi değişti. Bu gök taşının yaydığı radyasyon sayesinde Wakanda toprakları daima verimli kaldı ve gök taşının içinden sadece Wakanda topraklarında bulunan “Vibranyum” adlı değerli bir madenin çıkmaktadır. Doğa ile iç içe olmalarına rağmen çok gelişmiş bir teknolojiye sahiplerdir. Tabi bolluk içinde yaşayan Wakanda halkı boş durmamış ve hemen çalışmalara başlamış. Ülkelerinde kansere tedavinin bulunması gibi diğer ülkelerden hemen hemen birçok konuda yüzlerce yıl ilerdedir. Bu kadar gelişmiş bir medeniyet olan Wakanda neden kendini izole etmiş diyenler için filmin yapımcısı Nate Moore tarafından yapılan bir açıklama var:

“Eğer dünyanın nasıl işlediğinin farkındaysanız, ne zaman hangi ülkede olursa olsun değerli bir şey keşfedildiğinde bu diğer ülkelerin gözüne batmaya başlar. Aslında bakarsanız bu durum sizin olaya nereden baktığınıza bağlı olarak değişir. Bence Wakanda halkı çok önceden eğer diğer ülkeler, onların Vibranium elementine sahip olduğunu bilseydi topraklarının işgal edileceğinin ya da en azından sonsuza kadar savaşacaklarının farkındaydı, bu yüzden yaptıkları son derece zekice bir hamleydi.”

“Onlar gerçeği sakladı, bu yüzden hiç kimse onların neye sahip olduğunu bilmiyor ve sahip oldukları avantajları bu şekilde elde ettiler, çünkü onlar kaynaklarını korumak zorunda olmadıkları için hiç kimseyle savaşmadı ve silah için para harcamadılar. Wakanda halkı kendisini savunmak için hiçbir şekilde para harcamadı tam aksine sadece bir tahmin olmakla birlikte, sadece altyapı ve mimari üzerine yatırım yaptılar.”


“Dünyanın geri kalanıyla mücadele etmek zorunda kalmadığınız zaman ne olur hiç düşündünüz mü? Sade görünüp gizlenerek ve dünyanın sizi küçük bir Afrika ülkesi olduğunuza inandırdığınız zaman sizin düşük gelirli, çoban, çiftçi, dokumacı insanlardan oluşan bir halk olduğunuza ikna ederek onların sizi rahat bırakmasını sağlarsınız ve bu sizin gerçekten muhteşem bir şey inşa etmenize olanak sağlar.”
black panther comics ile ilgili görsel sonucu

Karakteri Kimler Yarattı ve Çıkış Tarihi

Karakterimiz Stan Lee tarafından ortaya atılan bir fikirle ve Jack Kibry tarafından bu fikrin kâğıda dökülmesiyle doğmuştur. İlk olarak 1966 Fantastic Four #52 ile karşımıza çıkmıştır.
Karakterin Güçleri

T’Challa Black Panther olmak için yetiştirilirken bir dizi zorlu sınavdan geçiyor ve sonunda Black Panther unvanını alıyor. Yani dövüş sanatlarında usta olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun yanında olimpiyat seviyesinde jimnastikçi ve akrobat olduğu da biliniyor. Wakanda’da yetişen kalp şeklindeki bitkinin suyunu içtiğinde Bast adlı Panter Tanrı ile bağ kurmasının ardından ona duyu organlarının gelişmesi, hıza ve güce kavuşması, dayanıklılığının insan sınırlarının üstüne çıkmasını sağlayan Black Panther’ın sahip olduğu yetenekler veriliyor.
black panther comics ile ilgili görsel sonucu


Karakterin Düşmanları ve Yakın Dostları

Black Order üyelerinden Black Dwarf, Malice, Klaw, Gravition, Loki, Red Skull, Thanos, Mephisto, Grim Reaper ve Maximus düşmanları arasında yer alırken Hawkeye, Black Widow, Iron Man, Cyclops, Professor X, Medusa, Iron Fist, Invicible Woman, Wonder Man, Wasp ise dostları arasında yer alır. Storm ise eski eşidir.

Yazımızın sonuna geldik. Önümüzdeki hafta farklı bir karakter ile görüşmek dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.