Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı İnceleme | Spoilersız


Burada çok kişi var. (Arkham Tımarhanesi) Sen ortaya çıktığından beri sayıları ikiye katlandı...

Daha önce JBC Yayıncılık'tan gelen 3 kitabı sitemizde incelemiştik. Batman incelemeleri kısmından onlara da ulaşabilirsiniz. Ancak bu onlardan çok daha farklı bir hikaye. Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı, kaliteden ödün vermeyen bir şekilde Gotham'da yaşanan mafya savaşlarını, karakterlerin psikolojilerini, dedektiflik unsurlarını, gizemi, bir Batman çizgi romanında aradığınız her şeyi içinde barındıran bir hikaye sunuyor okuyuculara. Etkileyici finali, bitmek bilmeyen merak uyandırıcı unsurları, her şeyiyle zevk veren, tatmin eden bir kitap. Kesinlikle çizgi roman seven her insanın okuması gereken kitaplardan biri Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı. Yazının spoilersız olma sebebi ise hala okumayanlara kitabın neden bu kadar güzel olduğunu, onların okuma zevkini kaçırmadan anlatmak. Detaylara geçmeden önce baskı kalitesinden bahsedelim.

Baskı Kalitesi

JBC Yayıncılık yine kaliteli bir baskıyla karşımızda. 376 sayfadan oluşan cilt, normal kapakla piyasaya sürüldü. Kalın bir cilt olduğundan dolayı sert kapakla çıkmaması iyi bir seçim olmuş. Düzgün kullanıldığı sürece kapakla ilgili bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Kitabın yayınlanan kapağı aşağıda yer almaktadır.

Otomatik alternatif metin yok.

Yazar-Çizer Ekip

Eserin yazarı Jeph Loeb. Kendisi Daredevil: Yellow, Spider-Man: Blue, Batman: Hush gibi ses getiren ve beğenilen kitapların yazarı. Aynı zamanda Jeph Loeb şu an Marvel-Netflix ortaklığında çıkan bütün dizilerin yapımcı koltuğunda oturuyor. Tim Sale ise geçmişte Jeph Loeb ile Daredevil: Yellow, Spider-Man: Blue eserlerinde beraber çalışmış bir isim. 62 yaşındaki tecrübeli çizer aynı zamanda Batman: Dark Victory, Batman: Haunted Knight kitaplarının da çizeri. Jeph Loeb ile Tim Sale ikilisinin geçmişten gelen dostluğu hala devam ediyor ve bu ikilinin bizlere sunduğu bu güzel kitaplar için kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı özel günlerde kimi zaman Falcone kimi zaman ise Maroni ailesinin üyelerini öldüren, Gotham'da çok ses getiren ve yakalaması yaklaşık bir yıl süren, Holiday adındaki bir katili konu alıyor esasında. Kitabın adının 'Bitmeyen Cadılar Bayramı' olmasının nedeni ise bu Holiday denen katilin bir Cadılar Bayramı'nda ortaya çıkıp taa bir yıl sonraki Cadılar Bayramı'na kadar yakalanamamasından kaynaklanıyor. Haliyle içinde çok fazla olay barındıran uzun mu uzun bir kitap. Christopher Nolan'ın Batman üçlemesini muhtemelen hepiniz izlemişsinizdir. Aramızda hala izlemeyenler varsa izlemelerini tavsiye ederim, eminim memnun kalacaklardır. İşte o üçlemenin ikinci filminde anlatılan Harvey Dent'in yaşadıkları olaylar aslında bu hikayeden esinlenerek sinemaya uyarlandı.

Yine JBC Yayıncılık'ın bastığı kaliteli bir eser olan Batman: İlk Yıl ile hemen hemen aynı dönemlerde geçen hikayede, Gotham'ın yine en büyük sorunu 'kimsenin kılına bile dokunamadığı suç baronu "Romalı" Carmine Falcone'. Batman'in yavaş yavaş halk ve polisler tarafından tanındığı, hatta Arkham Tımarhanesi'nin dolmaya başladığı bir dönemde geçiyor kitap. Zaten kitabın ön sözünde Jeph Loeb'in çok duygusal ve etkileyici bir şekilde Archie Goodwin'in anısına yazdığı mektuba bakılırsa, Archie bu ikiliden (Tim ve Jeph) Frank Miller'ın yarıda bıraktığı mafya hikayesinin devamını okuyuculara sunmalarını istemiş. 

Romalı'ya ve Batman: İlk Yıl'daki diğer tüm o gansterlere ne olduğunu merak ediyordum. Frank'in o hikayeyi tekrar ele alacağını düşünmüyorum ama belki siz ikiniz bunu yapmalısınız.

I believe in America göndermesi?


Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı aslında bir Batman hikayesi değil. Okurken hiçbir zaman kitabın Batman'e yoğunlaştığını veya Batman'in hikayesini anlattığını düşünmüyorsunuz. Bu kitap aslında bir Gotham hikayesi. Bütün hikaye boyunca anlatılanlar Gotham şehrinin bu insanlara neler yaptığı, onları nelere dönüştürdüğü üzerine. Olaylar diğer Batman hikayelerinde olduğu gibi Batman'in gözünden ve onun yorumundan anlatılıyor. Harvey Dent kitaptaki en önemli ve en etkileyici karakter oldu benim için. Gotham'ın ve yaşananların karakter üzerindeki etkisini kitap çok iyi yansıtmış.  Karısı Gilda ile olan ilişkisi, işinin yükünü yavaş yavaş kaldıramamaya başlaması ve şehirde yaşananların ona olan etkisini okumak müthiş bir zevk veriyor okuyucuya. Kitabın yıldızı ve esas odaklandığı karakter kesinlikle Harvey Dent. Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı aslında Harvey Dent'in Gotham yüzünden çöküşünü de konu alıyor. 

Kitabın Harvey Dent dışında bir diğer önemli karakteri ise James Gordon. Ne olursa olsun, başına ne gelirse gelsin yine de adaletten ümidini kesmeyen bir adam. Harvey ile Gordon'un farkı da zaten tam olarak bu aslında. Gotham'ın ağır yükünü biri güçlü durup kaldırırken, bir diğer bu ağır yükün altında kalarak aslında olduğu kişiden, çok daha farklı birine dönüşüyor. Kitap iki karakterin de psikolojisini, yaşadıklarını ve aile ilişkilerini çok iyi yansıtmış. Gilda ile Harvey ve Gordon ile Barbara'nın özel hayatı ve duygularını kitap hikaye boyunca okuyucuya sunuyor.

Ne olursa olsun bu bir Batman kitabı olduğundan dolayı, Batman'den bahsetmemek olmaz. Karakterin her ne kadar Gordon ve Harvey'in gölgesinde kaldığını, onlara yoğunlaşıldığı kadar Batman'e yoğunlaşılmadığını düşünsem de, Batman hikaye için önemli olan karakterlerden bir tanesi. Karakterin tam bir yıl boyunca Holiday denen katili bulamaması içini kemirip dururken bir yandan kendi çevresindekilerden şüphelenmesi, bir yandan da sürekli etrafında dolanıp duran ve bir noktada kendisiyle ilişkiye girmek isteyen Catwoman ile olan ilişkisi ve düştüğü zor durum iyi yansıtılmış. 


Özetlemek gerekirse, Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı Gotham'da yaşanan mafya savaşlarını soluksuz bir şekilde, başarıyla anlatan, karakterlerin psikolojilerini ve Gotham'ın karakterler üzerindeki etkisini okuyuculara yansıtmayı başaran, hikaye boyunca gizem ve dedektiflik unsurlarından ödün vermeyen, mutlaka okumanız gereken kaliteli bir eser. Mutlaka okunacaklar listenize ekleyin. Ayrıca JBC'ye bu güzel eseri Türkçe'ye kazandırdığı için teşekkür ederiz...

1 yorum:

  1. Şu Dc evrenin hazırlıklı veya hazırlıksız sevdiğim iki kahramandan birisidir kendisi..Yine harika bir inceleme olmuş emeğine sağlık.😊

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.