Darth Vader Cilt 1 | İnceleme


Bir zamanlar bir işaretimle yönlendirdiğim ordular vardı...

Uzun bir süredir Star Wars çizgi romanları maalesef Türkçe bir şekilde piyasada bulunmuyordu. Ancak Çizgi Düşler sayesinde son zamanlarda Star Wars kitaplarına doymaya başladık bile. Yaklaşık bir ay içinde Star Wars, Darth Vader, Prenses Leia ve Han Solo kitapları yayınlandı. Biz de incelemelerimize öncelikle Darth Vader Cilt 1: Vader ile başlamak istedik. Her zaman olduğu gibi incelememize baskı kalitesinden bahsederek başlayalım.

Baskı Kalitesi

Darth Vader cildi oldukça şık ve kaliteli bir baskıya sahip. Hem ön kapak hem arka kapak hem de yan yüz son derece şık ve uyumlu bir tasarıma sahip. Aynı zamanda iç baskısında da bir soruna rastlamadık. Çeviri ve balonlama açısından da hiçbir problemi yok kitabın. Kısacası güzel bir iş ortaya konulmuş. Kitabın ana kapağı ise aşağıda yer alıyor. 

darth vader cilt 1 ile ilgili görsel sonucu

Yazar-Çizer Ekip

Kitabın yazarı daha önce Iron Man 2013 serisinde ve Marmara Çizgi'nin Türkçe'mize kazandırmış olduğu Şeytan + İlahi eserinde çalışmış olan Kieron Gillen. Kitabın çizeri ise daha önce X-Men: No More Humans ve Invicable Iron Man serilerinde çizerlik yapmış olan Salvador Larroca. İki isimin de başarılı işleri bulunmakta ve aynı zamanda kendileri sadece serinin ilk cildinin değil, serinin diğer ciltlerinde de çalışmış olan isimler.


Öncelikle kısaca ve spoilersız bir şekilde konudan bahsedecek olursak, kitap 4. filmin hemen sonrasında Death Star'ın (kitapta Türkçeleştirilmiş adıyla Ölüm Yıldızı) yok edilmesinin hemen sonrasında yaşananları anlatıyor. Palpatine Death Star'ın yok olmasından Darth Vader'ı sorumlu tutar ve rütbesini düşürerek onu Tagge'nin yardımcısı konumuna getirir. Bir yandan İmparatorluk içinde Vader'ın arkasından işler çevrilirken, bir yandan da Vader, onun bir zamanlar Jedi iken kullandığı ışın kılıcının yeni sahibi olan gencin kim olduğunu merak etmektedir. Kitap da zaten tam olarak burada başlar.
darth vader 2015 palpatine ile ilgili görsel sonucu

Açıkçası kitabın başlangıcı çok başarılı olmuş. Daha ilk sayfadan Darth Vader'ın soğuk kanlılığı, hırsı ve adamları teker teker  rahatlıkla doğraması çok iyi yansıtılmış. Kitap daha ilk sahneden sizi içine çekiyor. Aynı zamanda Jabba'yı başta görmek güzel. Vader'ın Jabba ile ne işi olur diye düşünüyorsanız eğer, cevap çok basit. Vader Jabba'dan elindeki en iyi kelle avcılarını ister. Tahmin edebildiğiniz gibi Jabba Vader'a Boba Fett'i ve Wookiee türünden olan Black Krrsantan'ı gönderir. Kitabın konusundan bahsederken söylediğim gibi iki kişinin peşindedir Vader. Boba Fett'e onun eski ışın kılıcını kullanan kişinin kim olduğunu bulmasını söylerken, Krrsantan'dan da İmparatorluk'un onun arkasından iş çevirdiği kişiyi bulmasını söyler. Ardından Vader'ın Palpatine ile olan konuşmalarını görürüz ve hikayemiz başlamış olur.

Black Krrsantan star wars ile ilgili görsel sonucu

Kitap boyunca Darth Vader çok iyi yansıtılmış. Kitaba başlamadan önce filmdeki karaktere göre biraz daha farklı bir Vader okuyacağımı düşündüğümden dolayı bir takım endişelerim vardı. Ancak kitap beni yanılttı ve tam da okumak istediğim bir şekilde sundu bana karakteri. Ciddiyetinden, soğuk kanlılığından, kendine olan güveninden ve dik duruşundan ödün vermeyen bir Darth Vader var kitapta. Ondan daha üst rütbede olmasına rağmen, hatta Tagge'nin aslında bir nevi yardımcısı bile olmasına rağmen onu umursamaması, kendi başına buyruk ve kendi doğru bildiği şeyi uygulamasını okumak güzeldi.

Aynı zamanda hikaye boyunca ne yaşanırsa yaşansın okuyucu sürekli kitabın başında anlatılan konunun sonuçlarını merak ediyor. Vader onun eski ışın kılıcına sahip olan Luke Skywalker'ın kimliğini Boba Fett sayesinde öğrenebilecek mi? Tüm hikaye boyunca merakla bu anı bekledim ve sonunda kitabın muhteşem finalinde olay sonuçlandı. Vader oğlunun varlığını öğrenebildi mi yoksa öğrenemedi spoiler olmaması için söylemeyeceğim ancak hikaye boyunca bu merak unsuru çok iyi kullanılmış.

darth vader 2015 aphra ile ilgili görsel sonucu

Her ne kadar bu bir Darth Vader incelemesi olsa da, yan karakterlerden de bahsetmemek olmaz. Öncelikle kısaca Tagge'den bahsedecek olursak, karakterin askeri zekası gerçekten etkileyici. Kendisi Vader'a hem güvenmiyor hem de bir yandan da ondan korkuyor. Hikayede önemli bir rolü olan diğer yan karakterimiz ise Doctor Aphra. Geveze ama bir o kadar da savaş droidi yapmakta yetenekli olan bir karakter Dr. Aphra. Vader ile yollarının kesişmesinin sebebi de tamamen bu yüzden zaten. Eskiden sahip olduğu ordusuna tekrar sahip olmak isteyen Vader, Aphra'dan onun için savaş droidleri hazırlamasını ister. Bir yanda az konuşan ve son derece ciddi olan Vader varken, hemen yanında da sürekli konuşan ve gayri ciddi olan Aphra var. Bence kitap boyunca ikilinin bir arada olduğu sahneler güzel ve okuması zevkli olmuş.

Ayrıca okurken beğendiğim bir diğer şey ise, kitapta bulunan flashbackler yani geçmişe dönük sahneler. Özellikle 3. filmde gördüğümüz sahnelerin bir kısmı kitapta flashback olarak bulunmakta. Sahneler hikayeye duygu ve önem katıyor. Özellikle Vader'ın geçmişi hatırladığı kısımlar çok güzel yansıtılmış. Bu sahneler sayesinde karakterin psikolojisine olan bakışımız daha da değişiyor.

Aynı zamanda BT ile Zero Three droidlerinin ilişkisi, filmlerdeki C-3PO ile R2-D2'nun ilişkisine oldukça benziyor. Hikayeye renk katan karakterler olmuşlar. Muhtemelen kendilerini serinin diğer kitaplarında da göreceğiz.

İlgili resim

Özetle, Darth Vader Cilt 1 Star Wars evrenini seven herkesin okurken zevk alabileceği, karakteri iyi yansıtan, film evreniyle tamamen bağlantılı ve 4. filmin sonrasında geçen, muhteşem ve meraklandırıcı bir finale sahip olan, Türkçe olarak kitapçılarda görmekten onur duyduğumuz bir kitap. Sıkılmadan bitirebileceğiniz, bol aksiyona sahip bir kitap. Bu kitabı Türkçe'ye kazandırdığı için Çizgi Düşler'e teşekkür ederiz. Sitemizde bir sonraki incelememiz Prenses Leia Cilt 1 olacak. Kendinize iyi bakın...

2 yorum:

  1. Galaksinin en kötü adamına böyle bir seri yakışırdı.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle, özellikle sonu etkileyiciyi. Okumanızı öneriyoruz.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.