Transformers 1 ve 2 İnceleme | Kayıp Işık

İlgili resim

Bunu içtenlikle söylüyorum, iyi ki ülkemizde Presstij, Lal ve Sırtlan Kitap gibi yayıncılar var da, onlar sayesinde bazı okurlar kafalarını Marvel ve DC'den kaldırıp farklı bağımsız serilerin tadına varabiliyorlar. Daha önce Yargıç Dredd ve Star Trek gibi serileriyle istikrarlı bir şekilde yayınlarına devam eden Presstij, geçtiğimiz hafta çıkmış olan Transformers'ın ilk iki sayısını raflarda yerini almadan önce bize gönderdi. Tekrardan kendilerine teşekkür ediyoruz. Sıcak sıcak bu iki sayıyı okuduk, her zaman olduğu gibi baskı kalitesiyle incelememize başlayalım...

Baskı Kalitesi

Presstij Yayınları fasiküllerinde özenli ve kaliteli bir iş ortaya koyuyor. Gerek okurları çok bekletmeden serilerinde gösterdikleri ilerlemeler olsun, gerek de sağlam ve kaliteli baskıları, Presstij fasikül konusunda diğer yayınevlerine örnek davranışlar sergiliyor. Bunun dışında iki sayıda da çeviri ve grafiklerde hiçbir sorun yok. Temiz bir iş çıkmış. Sayıların A ve B kapaklarını aşağıda görebilirsiniz.

Görsel Çizman Çizgi Roman Dükkanı'ndan alınmıştır.
Geçelim sayıların içeriğine, ilk sayının yaklaşık 3-4 sayfası hikayeden önce yaşananları uzun uzun ve detaylı bir şekilde anlatıyor. Bu sayede daha önce Türkçe'ye basılmamış olan hikayelerde neler yaşandığını kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz. Ancak yine de eğer evrene hakim değilseniz, karakterlere ve ortama hakim değilseniz, bu sayılar sizi pek tatmin etmeyebilir, demedi demeyin. Ama eğer evrene biraz aşinaysanız, sayıyı rahat rahat okuyabilirsiniz. Gerekli bilgilendirmeler ve hatırlatmalar zaten mevcut. Kayıp Işık aslında ana Transformers serisi değil, ancak çok beğenilen ve yaklaşık 30 sayılık bir ilerlemesi olan bir seri. Bu yüzden Presstij Yayınları'nın bununla Transformers alemine dalması oldukça normal.

İlk sayı boyunca karakterlerin yer yer aralarındaki espriler okuru daha da rahatlatıyor ve bu yönüyle ikinci sayıya göre ilk sayının daha zevkli olduğunu söylenebilir. İkinci sayıda işler daha da ciddiye bindiğinden dolayı espriler haliyle biraz daha azaltılmış ve aksiyon sahneleri bir tık daha arttırılmış. İki sayının da bu tarz farklılıkları olması çok iyi. İlk sayı daha esprili, daha giriş niteliğinde olduğu için sakin ve eğlenceli iken, ikinci sayı olaylar daha da geliştiği için daha oturaklı ve hızlı ilerliyor.

İki sayıda da beni en çok rahatsız eden şey karakter kalabalıklığı. Serinin en büyük özelliği birçok karakteri bir arada tutabiliyor olması olsa da, bu karakter kalabalıklığı benim pek hoşuma gitmedi. Bir iki karakter eksilse, diğer karakterlere daha çok odaklansak sanki daha iyi olabilirdi. Özellikle favori karakterlerim Lug ve Anode oldu.

İlgili resim
İki sayının da yıldızı Lug ve Anode ikilisi.
İki sayı da akıcı ve okuması kolay sayılar, yer yer gereksiz doldurma bölümleri bulunsa da, bu zaten oldukça normal bir durum. Serinin 3-4. sayılarında olayları daha da hızlanacağını ve ilerleyeceğini düşünüyorum. Bu durum ileride gelecek olan sayıları bu sayılardan daha öne çıkarabilir. Çizimler ise gayet oturaklı ve güzel. Karakter kalabalığına rağmen çizim kalabalığı bulunmuyor.

Özetle, eğer Transformers evrenini, karakterlerini ve içeriklerini seviyorsanız bu iki sayıyı alıp okumanızı öneririm. Ancak eğer daha önce Transformers içeriği tüketmediyseniz, sevip sevmediğiniz konusunda kararsızsanız, önce biraz araştırma yapıp, sonra satın almanızı öneririm. Presstij Yayıncılık'a bizi Tranformers eserleriyle buluşturdukları için tekrardan teşekkürler. Diğer incelemelerde görüşmek üzere!

#1 Sayı Notu: 7.2
#2 Sayı Notu: 7.0

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.