Godzilla Tarihi #2- Showa Dönemi


Godzilla'nın yaratılışı ve ilk filmi hakkında detaylıca konuşmuştuk bir önceki yazıda. Nasıl aslında bir metafor olarak doğduğundan bahsetmiştik, bu yazıda ise nasıl o metoforun yavaştan unutulduğundan ve kitlenin daha çocuklara hitap etmesinden bahsedeceğiz. Bu olaylar tabii yıllar içinde gelişiyor, yaklaşık 15 film. Bu 15 filme ise Showa dönemi deniliyor. Showa dönemi aslında sadece Godzilla'ya ait olmayan ve tüm Japon halkının geçirdiği bir dönem. 1926 ve 1989 arasında İmparator Hirohito'nun yönetim başında olduğu döneme deniliyor. Japon tarihi dersimizi de verdiğimize göre Godzilla tarihinden bahsetmeye başlayabiliriz.

GODZILLA RAIDS AGAIN (1955)


Godzilla Raids Again veya Godzilla's Counterattack, Godzilla serisinin ikinci ve son siyah beyaz filmi. Bu film aslında çoğu hayran tarafından unutulan bir film. Nedeni ise filmin sıkıcı tonu ve filmin hızlı yapım süreci. İlk filminin çıkışından daha 1 yıl geçmeden vizyona giren film kötü yorumlar aldı. Sıkıcı olmasının yanında ayrıca çok da ciddi değildi. İlk filmin yönetmeni Ishiro Hando'nun işin içinde olmamasından dolayı oluşan bir ciddiyet eksikliği vardı. Ciddiyetin gidişi Japonya'nın üzüntüden kurtulmaya çalışmasını anlatıyor olabilir ama dediğim gibi daha o kadar zaman geçmedi ilk filmin üstünden. Yine de bu filmi sevmesem de önemli bir yönü var. Birden fazla canavar içeren ve o canavarların dövüşünü gösteren ilk Godzilla filmi. Sinemada canavar dövüşleri yapısını yaratıyor yani bu film. Godzilla ve Angarius'u karşı karşıya koyarak yeni bir formül ortaya koyuyor. Bu film hakkında konuşmayı kısa kesiyorum ve bir sonraki filmimize geçiyorum çünkü bu yazı serisinin amacı filmleri değil, filmlerin arkasında olanları anlatmak.

KING KONG VS. GODZILLA (1962)

Önceki filmin yorumlarından sonra Godzilla serisi uzun bir araya girdi. O sırada ise yeni bir canavar popülerleşmeye başlıyor. King Kong. Karakterin yaratıcısı Willis O'Brien ise King Kong vs. Frankenstein adlı bir projeye başlıyor ve bu sizin düşündüğünüz Frankenstein değil. Daha büyük ve özel güçleri var. Bu film yüklü bütçesi yüzünden rafa kaldırılıyor ama Godzilla stüdyosu Toho, O'Brien ile anlaşıp stüdyonun 30.yılına özel bir film yapmaya karar veriyor. Godzilla'nın bekletilen arasına son veren, Ishiro Honda'nın yönettiği King Kong vs. Godzilla senaryonun çok hızlı şekilde yeniden yazılması ve yapım için kısa bir süre olmasına rağmen güzel yorumlar almayı başardı. Yine de filmin çok iyi yaşlandığını söyleyemem. Sevilen kısımları ve hikayesi biraz sırıtıyor ama yine de dövüşlerinin saçmalığı yüzünden eğlenceli bir film haline geliyor. Eğlenceli diyorum çünkü artık ciddiyetin değiştiği ve biraz daha çocukça olduğunu fark etmeye başlıyorsunuz. Bu filmin ardından ise hemen devam filmi planlanıyor ama proje yok ediliyor. Bu daha sonra da birkaç kez yaşanıyor. Neyse ki gelecek yıl göreceğiz. King Kong serisi ayrı devam ederken Godzilla vs. Frankenstein planlanıyor ama bu proje Frankenstein vs. Baragon ve Mothra vs. Godzilla diye ikiye ayrılıyor.

MOTHRA VS. GODZILLA (1964)

Bu filmin yapımında çok da bir şey yaşanmıyor aslında. Ishiro Honda'nın yönettiği filmde Godzilla, zaten daha önce filmi çıkmış Mothra karşılaşıyor. Mothra iyi karakter izlenimi verirken Godzilla hala kötü karakter ve film gayet iyi yorumlar alıyor. Hatta Showa serisinin en iyilerinden biri deniyor ki katılıyorum. Dövüş kısmı gerçekten kötü olsa da hikayesi gayet ilgi çekici olan bir film ki hikaye bu filmlerde çok da iyi sayılmaz. Hikayesel anlamda bir gelişim göstermeye başlıyor seri bu noktada.

GHIDORA, THE THREE-HEADED GIANT MONSTER (1964)

King Kong ile başlayan ve Mothra ile devam eden başka serilerin canavarları ile savaşma olayı burada daha da yükseltiliyor. Yani bir Godzilla sinematik evreni oluşmaya başlıyor. Bu filmde de Mothra bulunması yanında Rodan da bulunuyor ve hepsi Godzilla ile birlikte belki de bu serinin en büyük düşmanı Ghidorah'ya karşı savaşıyor. Bir nevi bu evrenin ilk Avengers filmi gibi ve şaşırtıcı şekilde iyi bir film. Bazı saçma noktaları olsa da yine ilgi çekici hikayesi ve bu sefer fena olmayan aksiyonu ile sevdiğim bir film oldu ama filmin ismi Ghidorah olsa da karakter filmin sonlarında karşımıza çıkıyor. Yine de bu Showa serisinin zirvesi olabilir diye düşünüyorum (en azından şu anlık çünkü yazıyı filmleri izledikçe ilerletiyorum). Peki bu filmin büyük bir birleşme filmi olması yanında başka ne önemli noktası var? Godzilla artık kahramanlaşmaya başlıyor ki bu artık iyi-kötü olayının biraz daha netleşmesini sağlıyor ama ayrıca bu filmlerin ciddiyetinin gitmesi yetmiyormuş gibi yaş kitlesinin düşmesine de yol yapıyor. Filmde canavarların birbiri ile konuştuğu ve Godzilla'nın kötü bir laf ettiği bir kısım var. Öyle kafalar yani.

Not: Ayrıca filmde Rodan ve Godzilla'nın kapışıp Mothra'nın onları durdurmaya çalıştığı bir kısım var. Söylenenlere göre Godzilla, Amerika'yı temsil ediyor onların nükleer çalışmlarından olduğu için. Rodan ise Sovyetleri temsil ediyordu onların çalışmalarından olduğu için. Mothra ise bunları durdurmaya çalışan "insanlık" olduğu söyleniyor. Bunu birkaç yerde okudum ve biraz saçma geldi ama neden olmasın.

INVASION OF ASTRO-MONSTER (1965)

Bu filmin arkaplanında yaşanan birkaç önemli olay var aslında. Insvasion of the Astro Monster veya Godzilla vs Monster Zero, uzay hikayelerinin daha yükseldiği bir zamanda çıkıyor. Star Trek çıktı çıkacak ve Toho bu popüleriteyi filmlerinde kullanmak istiyor. Bu filmde o yüzden Xilliens adlı, X Gezegeni'nden gelen uzaylıları görüyoruz. Ayrıca ilk kez bir Godzilla filminin japon versiyonunda bir Amerikan karakter var. Bu ilginç değişiklikler filmin havasını değiştirirken bazı kötü yola sürükleyen anlar bulunmakta. İlk olarak bu filmi bilmeyen Godzilla severler bile Godzilla'nın zafer dansını biliyordur. Zıplama ve kolların ahenk içinde hareket ettiği bir dans. Saçma, komik ve eğlenceli ama yönetmen Ishiro Honda bu durumdan hiç memnun değildi. Bir canavarın komik bir karakter olarak yansıtılmasını doğru bulmuyordu. Ayrıca bunun üstüne bütçesel sıkıntılar filmin hikayesinden Mothra karakterini çıkarmaya itmişti ve eski filmlerden sahneler kullanılmaya başlanmıştı. Yine de böyle noktalar olsa da film ortalama bir hikayesi ve baya eğlenceli dövüş sahneleri ile izlemesi güzel bir yapım yapıyor. Bu arada bu Godzilla filmi çoğunlukla birlikte olan aynı yapımcı, yönetmen, besteci ve efekt uzmanın birlikte olduğu son film oldu ve Showa döneminin altın çağı kapandı.

Normalde tüm Showa Dönemi'nden bu yazıda bahsedecektim ama fark ettim ki hepsini buraya sığdırmaya çalışırsam hem sizin hem de benim için yorucu bir süreç olacak. O yüzden Showa döneminin diğer yarısı ve daha zorlu geçen kısmını sonraya bırakıyorum, görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.