X-Men Tarihindeki En Önemli Sahne?


Yine bir House of X sayısı çıktı ve yine bir sürü şey açıklandı. Bu sefer aklımızda bir sürü soru ortaya çıkması ile birlikte bir sürü soru da cevaplandı. İlk olarak başlamadan önce bu yazıda House of X ve Powers of X hakkında büyük spoiler'lar bulunacağını söylemek isterim. Eğer sayıyı okuduysanız veya olayları önemsemiyorsanız devam edebilirsiniz ama onun dışında durmanızı tavsiye ederim.

BURADAN SONRASI SPOILER İÇERMEKTEDİR!

Marvel birkaç ay önce House ve Powers of X'i pazarlamak için bir sayfa paylaşmıştı. Açıklama olaraksa "X-Men tarihinin en önemli sahnesi" dedi ve Hickman daha sonra bunu "Marvel tarihinin en önemli sahnesi" diye düzelterek bizi heyecanlandırdı. Sonunda o sahneyi ve arkasındaki olayı görmüş olduk ki çok da beklediğimiz gibi değildi.



Genç Charles bir zamanlar birlikte olduğu Moira'nın zihninde ne görüyordu? Cevabı kısa ama açıklaması zor. 9 hayat, 9 tane ölümle sonuçlanan hayat. Hepsi de Moria'nın hayatından. Şu anda kafanızı biraz daha karıştırmaya başladığımı biliyorum ama emin olun ki yazının sonuna kadar çoğu şeyi anlayacaksınız.

Bu kadar zamandır tanıdığımız ve muhtemelen bazılarınızın tanımadığı Moira aslında bir mutantmış. Bu karaktere büyük bir değişiklik ve X-Men evreni için büyük bir retcon. Peki bunun House of X ile bağlantısı ne? Moira'nın mutant gücünü açıklamak çok da zor değil aslında. Kendisinin reenkarnasyon gücü var yani her öldüğünde tüm hafızasına sahip bir şekilde geçmişte yeniden doğuyor. Biraz bilim kurgu, biraz Groundhog Day içeren bu gücün ise birkaç sorunu var ama onları Moira'nın şu ana kadar yaşadığı hayatları anlatarak açıklayalım.


Moira'nın ilk hayatı sessiz ve rahat geçiyor. Hiçbir şeyden haberi olmadan evlenir, çocuğu olur ve mutlu bir aile kurduktan sonra huzurlu bir şekilde ölür. İkinci hayatında ise olaylar biraz açığa çıkmaya başlıyor. Herkes onu yaşıtlarına göre daha zeki bulur, üniversiteye başlar ve kendi gizemini çözmeye çalışırken televizyonda Xavier'ın insanlığa mutantların olduğu açıklamasını izler. Xavier'ı görmek için uçağa binen Moira o uçak kazasında ölür ve ikinci hayatı da böylece sonlanır.

Üçüncü hayatı ise biraz farklı ilerliyor. Artık canı sıkkın Moira bu özelliğinin güçtense bir hastalık olduğunu düşünür ve üzerinde araştırmalar yaparak bir çare bulur. Mutantlığın çaresini bulur ama labaratuvarına bir saldırı olur ve onun dışındaki herkes ölür. Kendisi ise Mystique ve Destiny tarafından yakalanmıştır. Destiny adlı mutant Moira'nın kaderine bakar ama bir değil 10 sonuç görür, hatta doğru kararları verirse 11. Karakter burada kendi özelliğini öğrenmeye başlar. 10, belki 11 sonucunun 2'si bitmişti bile ve mutant güçleri çalışmadan önce ölürse bir daha canlanamaz. Bunları öğrenerek Moira, Pyro tarafından yakılarak öldürülür.


Artık güçlerini öğrenmiş Moira, 4.hayatında Xavier ile birlikte olur ve mutantlar için bir okul açarlar. Bu bizim bildiğimiz X-Men evrenine baya benziyor ama sonunda Sentinel'ların okula yaptığı bir saldırıda ölür. 5.hayatında ise 13 yaşına geldiğinde direk Xavier ile tanışır. Bu normal tanışmlarından 10 yıl öncedir ve bu hayatta Moira, Xavier'a ilk dört hayatındaki her şey gösterir. Bir okul açmaktansa "Faraway" adlı, mutantlar için bir şehir kurarlar ama şehre Sentinel saldırısında komaya girer ve ardından oradaki soykırımda ölür.

Karakterin 6.hayatından ise bahsedilmez. Sayı onu tamamen geçiyor ve bizi bir soruya yöneltiyor; O hayatta ne oldu? O hayatı Xavier'a gösterdi mi? Zaman çizelgesinde bile atlanıyor. Bu parçayı yakında görsek güzel olur yoksa meraktan parçalanacağız.


Gelelim en enterasan hayatlara. 7. hayatta Moria bir tetikçi oluyor ve Sentinel fikrini ortaya atan Trask sülalesinin hepsini öldürüyor ama sonunda bu fikrin bir gün hep ortaya atılacağını görüyor ve yapay zekaya sahip bir Sentinel'a karşı ölüyor. 8. hayatta ise çok daha farklı bir yol deneyip Magneto'ya gidiyor. Onla ekip olup Amerika'yı ele geçirip House of M'i kuruyorlar ama M Savaşları'nda Magneto ölüyor ve Moira hapsi boyluyor. Karakter başarısız bir hapishane firarında ölüyor.

9. hayatta işler daha da değişiyor ve Moira, Apocalypse'i uyandırıyor. Apocalypse ile takım olan Moira, Xavier ve Magneto'yu öldürür ve ardından kendi X-Men'lerini kururlar. Daha sonra Mr.Sinister'ı esir alırlar ve sonda Apocalypse Savaşları başlar. Savaşın sonunu bilmiyoruz ama tek bildiğimiz bir yerinde Moira ölüyor. Buralara az sonra daha çok değineceğiz.


Gelelim 10. ve belki de son hayata. Moira tüm kuralları yıkarak Charles'a zihnini okumasını söyler ve bildiğimiz Marvel evreni böyle devam eder. Yani bu zamana kadar olan her şey ve House of X, Moira'nın gösterdikleri sonucu. Peki bu sayı Powers of X'e nasıl bağlanıyor, gerçekten X-Men tarihinin en önemli anı mı?

Burası biraz daha teori kısmı ama birazdan karışacak fikrimi ilk en basit şekilde söyleyeyim. Powers of X (10), 4 zamandansa 4 hayatı ele alıyor. Günümüz, House of X, 10. hayat. Bu en emin olduğumuz. Gelecek_1 ise 9. hayat. Apocalypse savaşları sürmekte ve yukarıdaki resimdeki Nimrodlar ile savaşılmaya devam etmekte. Gelecek_2 ise biraz tahmin etmesi zor ama belki öğrenmediğimiz 6. olabilir diye düşünüyorum. Geçmiş ise çok kısaca bahsedilen 11. hayat. Yani bu sayıda olan geçmiş ile o sayıdaki aynı değil ve orada daha farklı şeyler göreceğiz. Belki de o en önemli andır. Bu teoriden çok emin olmadığımı söylemeliyim. Bir sürü boşluk ve tahminden oluşuyor çok kanıta dayanmadan ama böyle çıkarsa enteresan olur.


En büyük X-Men veya Marvel anı mı bilemeyiz aslında daha. Ne gösterdiğini bilmiyoruz ve teorimde dediğim gibi bunun gibi iki farklı sahne okuyor olabiliriz. Hickman'ın cebinde daha bir sürü sürpriz ve olay var o yüzden teori kasmak mantıklı gelmese de insanın kafasını yorup bir şeyler düşünmesi güzel oluyor. Hickman bize bir sürü açıklama sunuyor olabilir şu anda ama muhteşem yazım ve çizimle hikayeye bağlanıyoruz. Peki siz House ve Powers of X hakkında ne düşünüyorsunuz? Seri nasıl gidiyor ve sizce ileride neler olacak?

Bir önceki X-Men teorimize buradan ulaşabilirsiniz:http://www.geekekrani.com/2019/07/house-of-x-ve-yeni-bir-x-men-gizemi.html

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.