Ne Olacak Bu Eventlerin Hali? | Sorguluyorum


 Sorguluyorum serisinin yeni bir bölümü ile tekrardan birlikteyiz. Geek Ekranı olarak sitemizde her zaman güncel eventleri konuşmaya çalıştık. Atladığımız veya umursamadığımız arada oldu ama olabildiğince düzenli tutmaya çalıştık. Son birkaç senedir tabii ki de bir yorgunluk var konu eventler olunca. Her açıklanan event giderek okuru sıkmaya başlıyor. Hele ki "Tüm evreni değiştirecek hikaye!" veya "Bu karakter eskisi gibi olmayacak!" tarzı cümleler kullanılınca artık şaka gibi hissettirmeye başlıyor. Serimizin bu bölümünde bu duruma bakacağız. Eventlerin oluşumundan sıkmasına, sorunlarından geleceğine kadar ele alacağız. 


| NASIL İŞLİYOR? |



1984 senesinde Secret Wars'un gelişi ile büyük eventler baya popülerleşmeye başladı. Genellikle o zamanlarda eventler çok olmazdı ama o çaptaki hikayeler baya bulunurdu. Bunu seriler arasında ilerleyen crossoverlar ile yaparlardı. Şimdi ise durumlar pek de öyle değil. Artık evren değiştirici ölçekte hikayeler yapmaktansa şirketler karakter odaklı eventler yapmayı tercih ediyor. Herhangi bir yazar serisinde inanılmaz büyük bir hikaye yapacakken artık bunu Marvel'a event olarak sunuyorlar. Bu olay ise iki taraf için de yararlı. Şirket ara sayılar çıkartarak hikayeden daha çok kazanacak ve yazar da hikayesine event damgası aldığından daha çok satacak.


Burada bazı örnekler olduğunu söyleyebiliriz. Şimdiden herkesin unutuğu Empyre hikayesi büyük olaylar içerse de hiçbir yazar takmadı. Şu anda sadece Guardians of the Galaxy serisi o hikayenin sonuçlarıyla ilgileniyor ki onu da event ile aynı yazar yazıyor. Bunun yanında Venom örnekleri de var. Absoulte Carnage hikayesi aslında Venom serisinde büyük bir hikaye olacakken editörler bu hikayenin potansiyelini görüp bir sürü ara sayı hazırladı. Bu ara sayılar kesinlikle ana hikayenin verdiği keyfi azalttı. King In Black de aynı şekilde sadece Venom odaklıydı. Bu olay yakın zamanda çıkacak gibi durmuyor çünkü önümüzdeki aylarda Daredevil serisinin sonuçlanacağı büyük bir event gelecek.



Şirketlerin event yapma politikası ise biraz farklı. DC'ye bakarsak durum biraz daha ilginç çünkü kendileri genellikle birkaç senede bir büyük bir event yapma peşinde ama kendileri son zamanlarda bir Marvel politikası izlemeye başladı. Daha sonra bahsedeceğim Endless Winter veya Infinite Frontier gibi hikayeler baya Marvel tarzı hissettiriyor. Year of the Villian olayını konuşmak bile istemiyorum. Marvel’ın politikası ise senede en az üç event çıkartmak. Genellikle biri karakter odaklı, diğeri bir tık  daha büyük, sonuncusu ise X-Men. Senenin başlarında bir event oluyor ve ardından yaz eventi için hazırlıklar başlıyor. Son event ise senenin sonuna doğru bitecek şekilde hazırlanıyor. Aralardaki daha da küçük ama karakter için önemli olan olayları atlıyorum çünkü onları da katarsak liste baya kabarır. Bu seneyi konuşmak gerekirse King In Black ile başladık ve ardından Heroes Reborn’a geçtik. Önümüzde ise Inferno var (Hellfire Gala’yı eventten saymıyorum). Son olarak Devil’s Reign çıkacak ki o gelecek seneye sarkacak. Büyük bir kitle eventlerden Civil War 2 dönemi bıkmaya başlamıştı ama ben o zamanlarda günceli yeni yeni takip etmeye başladığımdan çok sorun etmiyordum. Ta ki bir yazara kadar.


| JASON AARON'IN YÜKSELİŞİ |



Jason Aaron, tanımayanlar için, şu anda Avengers serisini ve bu sene Heroes Reborn'u yazan kişi. Kendisi daha önceden Thor'u yazıyordu ve oradaki yolculuğu yıllar sürdü. Kendisinin başlangıçtan itibaren bir planı vardı ve yılların emeği War of the Realms'a ilerliyordu. Her şey ise kendimce tatmin edici şekilde kapanmıştı. Ardından bu yazarın Avengers'a geleceği açıklandığında kafayı yemiştim. Thor ile God Butcher hikayesini yapan adam kim bilir Avengers'da ne yapardı. Çok da bir şey yapamıyormuş. Sizi bilmem ama Avengers serisi önemini yitireli çok oldu. Her hikayesi bir event büyüklüğünde ama ne bir etkisini görebiliyorsunuz ne de diğer seriler takıyor. 


Geçtiğimiz bir sene içerisinde Moon Knight odaklı kocaman bir hikaye yaptı ve pandemi dönemi başladığı için çok konuşan olmadı ama bir sonraki hikayesi insanları yormaya başlamıştı. Phoenix odaklı bu hikaye bir sürü karakteri içeriyordu ve büyük hissettiriyordu. Sonunda ise yazar hemen bir sonraki hikayeye koşturdu. Sorun da burada oluşuyor. Yazar büyük hikayesini daha bitirmeden ve etkilerini göstermeden bir sonraki olaya atladı. Bunun sonucunda bir sürü gereksiz hikaye oluştu. Bir event için yıllarca uğraşan bir yazar Avengers'ta neden bu kadar aceleye getiriyor her şeyi? Bir serinin her hikayesi nasıl event olup da bu kadar unutulabilir olabilir? Benim için Jason Aaron'ın en düşük noktası bu hikayeler ile olmadı, Heroes Reborn ile oldu.


| HEROES REBORN SAÇMALIĞI |



Heroes Reborn, Marvel'ın 1996'da yaptığı ve bir sürü sert eleştiri toplayan bir olayıydı. Karakterler farklı bir evrene geçmişti ve saçma kostümleri ile orada maceralara çıkıyorlardı. O kadar sevilmedi ki hemen geri vitese aldılar. Bu sene ise aynı isimi içeren bir event açıkladıklarında herkes korktu. Başlangıçtaki gerginlikler geçince öğrendik ki Heroes Reborn, Jason Aaron'ın yazacağı haftalık bir eventmiş. İlk olarak bu eventin nereden belirdiği hakkında bir bilgimiz olmadı ve temele de sahip değildik. Bunun yanında haftalık bir hikaye olması yetmiyormuş gibi bir de bu haftalık olaya ara sayılar eklediler. Marvel sen bizimle dalga mı geçiyorsun?! En azından gereksiz ara sayılarınızı haftalık bir hikayeye sıkıştırmayın! Bunları geçtim bu eventin hiçbir etkisi olmadı. Okudum, inceleyecektim, ama ne kadar gereksiz olduğunu gördüğümde geri çekildim. O sırada Avengers'a bağlı karakterlerin serileri araya girmişti ve görünen o ki serilerin yazar ve çizerleri nefeslensin diye yapılan bir işmiş bu. Bu hikaye rahatlıkla ana seride olabilirdi ve kimse umursamazdı. Üstüne bir etkisi olduğunu da görmedik. Sanırsam birkaç karakter Aaron'ın bir sonraki Multiverse hikayesinde olacakmış. Anca kendisi kullanır zaten. Heroes Reborn gerçekten de "event" teriminin ne olmaması gerektiğini gösteren bir hikayeydi.


| UNUTULUYORSUNUZ! |



Tabii ki de bu arka arkaya gelen hikayelerin yarattığı en büyük sorun eventlerin kalıcılığında oluyor. Secret Wars veya Crisis on Infinite Earths gibi hikayeler seneler boyunca unutulmamışken günümüzde çıkan hikayelerin ömrü birkaç seneyi, birkaç ayı geçemiyor. Empyre hikayesinden bahsettim ki bu serinin sayılarını incelediğimi bile unutmuşum. Zamanında okurken güzel geliyor ama üzerinden zaman geçtikçe ne kadar da unutulabilir olduğunu görüyorsunuz. Bu hikayeler kalıcı bir etki de yaratmadığından her çıkan hikayede biraz daha gömülmeye başlanıyor.


Marvel artık bu durumu önemsemiyor tabi. İlk sayının istedikleri kadar satması onlar için yeter de artar. DC ise bu konuda bir tık daha iyi diyebilirim. Dediğim gibi DC genellikle birkaç senede bir koca bir event yapıyor ve bu onlara yetiyor ama son birkaç sene içerisinde bu biraz Marvel'ı kopyalamaya başladılar. Endless Winter hikayesini biriniz bile gerçekten hatırlıyor mu? Year of the Villian olayları gerçekten bir değişiklik yaptı mı? Böyle noktalarda çuvalladıkları oldu ama Death Metal gibi bir iş de çıkarttılar. Ne kadar beğenmesem de büyük etkileri oldu hikayenin ve bu çok da görmediğimiz bir şey. Peki bu event akımı ne zaman bitecek? Okurlar sıkılmış olsa bile gerçekten son verecekler mi?


| İLERİSİ NASIL? |



Görünen o ki Marvel cephesinde bu olay çok da yavaşlamayacak gibi. Inferno yanında Darkhold adlı ne olduğunu bir türlü anlamadığımız ve hep ertelenmiş bir event geliyor. En son açıklanan takvimde Devil's Reign, Aaron'ın Avengers Forever'ı, Dan Slott'un Fantastic Four: Reckoning War'u ve daha detaylarını bilmediğimiz Timeless hikayesi var. Bunlar sadece aralık ve ocak ayında başlayacaklar. Siz bir de daha sonrasını düşünün. Çok ilerisi için bir bilgiye sahip değiliz ama söylenilenlere göre 2022 çok dolu olacak. Death of Doctor Stange, X-Men eventleri gibi etkisi daha kısıtlı olan şeyleri geçiyorum çünkü onları da katarsak boğulacağız.


DC tarafında ise bildiklerimiz biraz daha kapalı. Yeni yeni bir Fear State olayı başladı ve her sene bir Batman eventi olmaya devam edecek. Bunun yanında biliyoruz ki Infinite Frontier hikayesi büyük bir evente giden yoldaki ilk adım. 2022 sonu bir sonraki krizi görmemiz çok mümkün. Anlayacağınız event severler, sevinmeye devam edebilirsiniz. 


Tabii ki eventlerden bıktık derken yapmayın demiyoruz. Sadece azaltın. Mesela senede bire düşürseniz çok mu kötü olur? Peki siz eventleri nasıl buluyorsunuz? Önümüze ne koysalar yeriz mi diyorsunuz yoksa artık doyduk mu diyorsunuz? Açıkçası ne kadar ilerideki bazı hikayeler için heyecanlansam da bunlarla gelen ara sayılar ve aynı anda yaşanacak diğer eventler tadımı çok kaçırıyor. Belki bir gün her şey eskisi gibi olur. Bir sonraki yazımızda muhtemelen bu seriyi başlattığımız Spider-Man'e geri dönüp Nick Spencer'ın serisini delik deşik edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.