Netflix'e RTÜK Sansürü!


İnternet Yayıncılığına RTÜK Sansürü!

Son 5 yılda kalitesizleşen ve klasikleşen televizyon yapımları sebebi ile izleyenler alternatif platformlara yönelmeyi tercih etti. Başta Netflix olmak üzere BluTv, PuhuTv gibi dijital yayıncılık platformları izleyenler tarafından en çok tercih edilen platformlardı. Kendi ceplerinden verdikleri ücretlerle kaliteli ve istenilen içeriklere erişebiliyordu... Ta ki 1 Ağustos'a dek.

1 Ağustos tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmenliğe göre artık internet üzerinden dijital yayıncılık yapan platformlar "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik"i ile kanunen denetlenebilecek. Ayrıca yürürlülüğe giren karara göre bu platformlar yayınlarına devam edebilmesi için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) yayın lisansı alması gerekiyor.

Ayrıca bu yayıncı platformlar uygulanacak olan 3 farklı tip lisans üzerinden RTÜK'e ücret ödeyecek. Bu ödeyecekleri ücrete ek olarak yıllık gelirlerinin binde 5'ini RTÜK'e teslim edecek.

En üzücü kısmına gelirsek; RTÜK, uygun görmediği içerikleri platform kataloglarından çıkartabilecek.

Netflix, yürürlülüğe giren yönetmenlikle ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'nin platformları için çok önemli bir pazar olduğunu ve getirilen düzenlemeyi yakından takip ettiklerini söyledi. Ayrıca Netflix açıklamasında Türk yetenekleri ile birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya devam edeceklerini, üyeleri için bu içeriklere keyifle ulaşabilmesini sağlamaya çalışacaklarını belirtti.

RTÜK kararı ile Netflix gibi dijital platformlara denetim gelmesi peki biz izleyenler için ne ifade ediyor dersiniz? Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ben sıkı bir izleyiciyim ve karşıma her türden yapımın gelmesini isterim. Cebimden çıkarıp verdiğim parayı bilerek ve isteyerek veriyorum. Yani denetim gerektiğini düşünüyor olsam bunu zaten protesto ederim. Sinema anlamında kaliteli bir ürün ile karşımıza gelmesseniz, televizyonlarda kullandığınız dili ve içeriği değiştirmezseniz vaktini bu yoldan bir doyum almak isteyen insanları alternatif bir platforma yönlendirmezseniz başarılı olamazsınız. Günlerce Netflix'in içerdiği envai türdeki yapımlar sebebi ile haberler yapıldı. Çocukları tehdit ettiğini söyleyen bir dil kullandı. Arkadaşım çocuk modunu açıcaksın o zaman? Kontrol et!
Sen çocuğunun eline tableti, telefonu verip, önüne akışta çıkanı takip etmeden tutuşturuyorsan ve şu platformlar senden senin çocuğunu çok düşünerek, bu özelliği koyarak düşünüyorsa bu senin problemin.

Televizyonlarda alkol, sigara sansürleniyor eğilim oranları mı düşüyor? Şiddet sever, cinsiyetçi, tacizin meşrulaştırıldığı ve madur tarafından onaylandığı dizileri, yapımları neden sansürlemiyorsunuz?

Niyet iyi niyetli buna lafımız yok ancak keşke önce bize servis edilen, daha özgürlükçü olduğunu düşündüğümüz ve dünya çapındaki problemlere yüz tutan, kaliteli platformlara el uzatmak yerine kendi içeriklerimiz, televizyonlarımız hakkında bir düzenleme yapılabilseydi. Sektör bile dijital yayıncılığa ve içeriğe hızlı bir geçiş yaparken, oyuncuyu, kaliteyi ve istikrarı destekleyen bir geçiş yaşanıyorken, neden diye sormak yerine kısıtlama olabileceğini düşündüğümüz bu karar, hem izleyeni hem de izleteni derinden üzüyor. Umarım ki bu karar, bu sektöre gönül vermiş sanatseverleri kısıtlayacak bir biçimde uygulanmaz...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.