Marvel's Avengers İnceleme | Avengers Assemble!

Good Isn't A Thing You Are, It's A Thing You Do

 Marvel's Avengers'ı ilk duyurulduğu tarihten bu yana merakla bekliyordum. Benim için ve birçok insan için bu süreç çok çalkantılı oldu çünkü oyunun söylediği her yeni şeyde hem heyecanlanıyor hem de hayal kırıklığına uğruyorduk ve bu yüzden beklentimizi bir türlü ayarlayamamıştık. Oyunun çıkış tarihine doğru yeni şeyler açıklanıyordu evet ama bu bizim heyecanlanmamıza etki etmiyordu çünkü Avengers'ın nasıl bir oyun olduğunu halen anlayamamıştık. Ta ki çıkış gününe kadar. Çıkışından önce çokça tartışmaya uğrayan Marvel's Avengers bir anda övülmeye başlanmıştı tabii ki yine bazı insanlar gömüyordu ama iyi yorumlar daha fazlaydı. Peki Marvel's Avengers gerçekten iyi bir oyun mu? Evet, peki neden iyi bir oyun? öğrenmek istiyorsanız buyrun sizi yazının devamına alalım.


Marvel's Avengers, A Day günü ile başlıyor. A Day o evrenin Comic Con'u diyebiliriz. Burada insanlar kahramanlar ile konuşabiliyorlar onun dışında mini oyunlar ve çizgi romanlar da satın alabiliyorlar. Bugüne ise biz Kamala Khan olarak katılıyoruz. Kamala kahramanları ile tanışıyor ve eğleniyor fakat arka planda dönen şeylerin hiç birinden kendisinin haberi yok. Kamala VIP balkonuna çıkıp Avengers'ın yeni tanıtacağı Chimera'nın sunumunu izlerken bir anda Golden Gate köprüsünde olan patlama sonucu kontrolümüz Avengers ekibine geçer. Avengers ekibinden Thor ve Iron Man hızlıca oraya gider ve olaylara müdahale etmeye çalışır o sırada Black Widow ve Hulk da olaya dahil olur. Captain America ise beklenmedik bir şekilde havalanan Chimera'yı kontrol altında tutmaya çalışır. Tam o sırada olaya Task Master dahil olur. Diğer ekip üyeleri köprüyü kontrol altında tutmaya çalışırken Black Widow, Task Master ile yüzleşip onu yener fakat tam sevinecekleri sırada Chimera gözleri önünde patlar. Kötüler ilk defa kazanmıştır ve Captain America ölmüştür. Bu olayda şehrin çoğu yıkılmış ve Chimera'da kullanılan kristal yüzünden birçok masum insanın güçleri olmuştur. Bu insanlardan birisi de Kamala Khan'dır. Bu olaydan sonra düzenlenen mahkeme yüzünden Avengers dağılır ve onların ardından A.I.M adlı şirket kurulur. Şirketin başında ki isim Dr. Tarleton Chimera'daki Terrigen reaktörünü yapan insanlardan bir tanesidir. Tam bu sırada Kamala'nın eline geçen bir takım görüntüler yüzünden Avengers ekibi geri birleşmeli ve onların ardından kurulan A.I.M şirketini yok etmelidirler. 


Oyundaki bütün karakterler özenle yazılmış ve bunu çok iyi hissedebiliyorusunuz

Hikayeyi beğendiğimi söylemem gerek. Ana karakterler her ne kadar Avengers gibi gözükse de bu Kamala Khan'ın hikayesi ve kendisi de sizin gibi bir fan boy/girl olduğu için Avengers ile birlikte buluştuğunda onun heyecanını çok iyi hissedebiliyorsunuz. Bu yüzden ona çok çabuk ısınabiliyorsunuz ve kendisi ile daha çok zaman geçirmek istiyorsunuz. "Kamala haricindeki diğer karakterler nasıl?" derseniz bence hepsi özenle yazılmış ve onların Avengers olduğunu hissedebiliyorsunuz. Çizgi roman ile MCU karışımı olmuşlar ama sakın korkmayın bunlar MCU klonu karakterler değiller ve kendilerini onlardan çabucak ayırabiliyorlar. Ayrıca bütün Avengers üyelerinin hem en tepedeki hemde en dipteki hallerini görmek güzel hissettirdi. Son olarak M.O.D.O.K'u beğendim. Kendisinin yavaş yavaş daha güçlü ve daha deli olduğuna an ve an tanık oluyorsunuz ve bu da hoş bir detay olmuş. Abomation'ının da hikayeye katkısı hoş olmuş açıkçası onu biraz daha görmek isterdim. Bilmeyenler için hikayenin bu kısmı bitmiş olsa bile yeni gelecek karakter ve onların görevleri ile bu evren daha da genişleyecek. Siz de isterseniz yeni hikayeler ve karakterler ile alakalı incelemeler yapabilirim.


Tabii ki bu oyunun hikayesinde de diğer oyunlarda olduğu gibi kötü yanlar var. Bunlardan bir tanesi hikayenin çok kısa olması. Evet, oyunun hikayesini çok uzatmaz iseniz 8 saat gibi bir sürede bitirebilirsiniz ve bu da çok az bir süre. Yani keşke loot ve coop gibi öğelere zaman ayırmayıp bunlara zaman ayırsalardı kesinlikle çok daha uzun bir iş çıkabilirdi çünkü oyunu bitirince tabiri caiz ise tadı damağınızda kalıyor. Ha ayrıca her karakter ile uzun uzun oynayamıyorsunuz. Black Widow ve Thor ile oynadığınız bölüm sayısı sadece 1! Bu da o karakterlerin tadını çıkaramıyorsunuz demek oluyor. Ayrıca Kötü karakterlerden biri olan Monica karakterini de sevemedim. Evet evet biliyorum bu karakter sonrasında çok güçlenip daha da tehditkar birisi oluyor ama oyunda olan halini beğenmedim. Bunun gibi gereksiz ve bir kaç tane saçma detay haricinde hikayeyi beğendim diyebilirim. 


Son boss'taki atmosfer gerçekten güzel ve bütün Avengers'ı kontrol ederek M.O.D.O.K ile savaşmakta ayrı eğlenceli.

Oynanış ise beklediğimden çok daha iyi. Her karakterin kendine has bir yetenek ağacı bulunuyor ve bu yetenek ağaçlarında kendilerine has yetenekler açabiliyorsunuz. Beta'da çok sığ kalan bu sistem ana oyunda çok iyi bir hale getirilmiş. Oyunun ana oynanışı ise gayet eğlenceli, her karakter birbirinden farklı hissettiriyor ve her biri ile oynamaktan ayrı bir zevk alıyorsunuz. Kontrol şeması temel olarak aynı olsa da açtığınız yetenekler ile birlikte karakterler birbirinden ayrılıyor. Ayrıca her karakter kendi içlerinde de açtıkları yetenekler ile farklı olabiliyor yani benim oynadığım Captain America karakteri başkası ile belli başlı noktalarda farklılık gösterebiliyor ama aynı karakterler arasında öyle büyük bir farklılık beklemeyin çünkü öyle büyük farklılıklar yok. Bunların dışında yapay zeka ve vuruş hissiyatı da yerinde diyebilirim. Sadece bazı düşmanlar bazen vurduğunuza tepki vermeyebiliyor o kadar. Boss savaşları ise hem iyi hem kötü. Hikayedeki bazı boss savaşları çok iyiyken Warbot denen dev robotlar ile dövüştüğümüz kısımlar ise çok kötü ve sıkıcı. Yine de boss savaşlarını yaparken eğleniyorsunuz. Bu arada bahsetmek istediğim bir konu var. Hikaye görevlerinin bazıları gerçekten iyiyken bazıları ise çok tekrara düşüyor ve bu beni hayal kırıklığına uğrattı. Sanki hikaye modunu gerçekten yapmak istemişler ama diğer öğeler yüzünden buna vakit ayıramamışlar gibi duruyor. Üzücü... 


Beta yazısında oyundaki beğenmediğim şeylerden bahsetmiştim ve bunların ana oyunda değişmesini ümit etmiştim fakat bazıları halen oyunda yer ediyor. Bunlardan bir tanesi de görevlerin tekrara düşmesi. Ana hikayeyi bitirdikten sonra oyun size beta'dan çok daha fazla içerikler sunuyor fakat bunların çoğu aynı görevlerin farklı versiyonları. Yok alan hackleme, yok bir tarafları parçalama falan filan farklı gözükselerde hepsi temelde aynı ve bu da sizin oyundan hızlıca sıkılmanıza yol açıyor. Bir diğer beğenmediğim hatta saçma bulduğum şey ise oyunun looter/shooter kısmı. Çok fazla bir şey dememe gerek yok çünkü oyunun bu kısmı berbat yapılmış. Loot yapmak sanki angarya bir iş gibi geliyor çünkü loot'un görünüşünüze hiç bir etkisi yok! Böyle looter oyunu mu olur ulan! Bari şunu düzgün yapsaydınız da karakterlerimizin görünüşüne etkisi falan olsaydı çünkü şu hali ile loot yapmak boş bir iş gibi geliyor. Ha loot yapmak yine önemli çünkü istatistiklerinize etki eden ve onları yükselten şeyler lootların ta kendisi ama insanın böyle yapacağınıza hiç yapmasaydınız diyesi geliyor.


AVENGERS ASSEMBLE!

Oyundaki karakter ve kostüm dizaynını çok sevdim. Tabii ki bütün kostümler çok iyi değil ama karakterlerimizin giydiği ana, hikaye içinde edindikleri ve Stark Tech kostümlerine bayıldım. Bildiğiniz gibi oyunun seslendirme kadrosu resmen şampiyonlar ligi ve hepsi de işlerini çok iyi yapmışlar. Özellikle Nolan North'un Tony Stark'ı ve Travis Willingham'ın Thor'una bayıldım. Grafikler ve görsellik gayet iyi ama arada sırada düşen frame rate sinir bozucu. Müzikler ise beklediğimden çok daha iyiydi. İleride Bobby Tahouri abimizin ne yapacaklarını çok merak ediyorum. Marvel's Avengers bu sene beklentimin üstünde çıkan ama bazı noktaları ile hayal kırıklığı olan bir oyun oldu. İleri de gelecek içerikler ile birlikte çok daha iyi bir oyun olma yolunda ilerliyor. Umalım da ikinci oyun tamamen hikaye odaklı bir oyun olsun. Marvel's Avengers'a ufak bir torpil ile vereceğim madalya:




Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.